Направете вашето проучване

Изкуството на шофирането

Опознайте езерото Комо в Италия с Mazda CX-30.

 

„Изучаването на небето ми напомня, че съм само мъничко петънце, малка част от тази необятна вселена. Това ми даде изцяло нова перспектива.“ Живеещата във Флоренция художничка Соня Бухгалтер говори вълнуващо за любовта си към природата. Ние сме в района на Ломбардия в Италия, за да изследваме криволичещите пътища и златната светлина на езерото Комо. Тук съм за оживеното шофиране, а Соня за вдъхновението. И двамата сме тук за едно приключение.

 

 

Соня е най-известна със своите неземни небесни пейзажи. Работейки предимно с масла върху позлатено платно, тя изследва необятността на природата и нашето място в нея. Започваме нашето пътуване в град Леко на югоизточния бряг на езерото. Докато си тръгваме, Соня обяснява, че е пламенен защитник на техниката, след като е научила позлата в занаятчийското студио на майка си и маслена живопис в уважаемата Libera Accademia di Belle Arti във Флоренция. „Когато техниката стане втора природа, това ме освобождава да изразя себе си. Не се фокусирам върху техниката, а върху чувствата, които се опитвам да предам.“

 

 

„ВСИЧКО, КОЕТО ЧУВАМЕ, Е ДАЛЕЧНОТО БРЪЖЕНЕ НА ХИДРОСАМОЛЕТ, РИСУВАЩ ВИСОКИ ПЪТЕКИ ОТ ПАРА, И МОТОРНИТЕ ЛОДКИ ОТ МАХАГОН, МИНАВАЩИ ПРЕЗ ЕЗЕРОТО.“

 

Разсъждавам върху идеята, че добрият дизайн, както и добрата техника, са невидими. Пътищата тук са трудни. Придвижваме се по невероятно тесни улици, дяволски превключвания и кавалерски настроени пешеходци, но шофирането е толкова инстинктивно, представянето на Mazda CX-30 толкова безпроблемно, че освобождава ума ми да се скитам в облаците, докато шофираме. Ние обикаляме езерото през тунели с ивици от слънце и сенки. Вили с цвят на сладолед се редят по елегантните улици в тонове на лимон и шам-фъстък, обрамчени от големи кипариси и ярки магента здравец.

 

Докато светлината се измества, ние спираме за кратко, за да скицира Соня. Облаците сканират с бързи темпове и живото небе се трансформира с всяка секунда. Питам Соня как може да работи достатъчно бързо, за да улови сцената. Тя цитира един от нейните герои, Марк Ротко: „Картината не е картина на преживяване, а е преживяването.“ Когато е навън сред пейзажа, тя улавя фрагменти, но не се опитва да изобрази буквално сцената, а по-скоро събира впечатления. По-късно, обратно в студиото си, тя ще интерпретира тези препратки, за да направи окончателната работа.

 

Стигаме до Варена в подножието на прохода Агуелио – сложна плетеница от завои – и започваме изкачването си в планините, търсейки най-добрата гледна точка за Соня, за да постави статива си. Мотоциклети се накланят покрай нас по острите завои, докато слаломираме бавно нагоре по буйния алпийски проход. Движението става хипнотично, докато се изкачваме по-високо в небето. Скоро сме над тънките облаци, които се вкопчват в езерото. Настроението в колата е ведро и приятелско, докато се чудим на светлината и обсъждаме изкуството, живота, вселената и всичко останало.

 

Точно когато слънцето започва да залязва, намираме идеалната позиция, живописна зона за наблюдение, предлагаща божествена панорама. Платинената кварцова боя на автомобила блести в мрачна светлина на здрача, докато езерото оживява, излъскано от розовото златно небе.

 

„КАМИОНИТЕ С МЪРМОРЕЩ ДВИГАТЕЛ БАВНО ИЗПРЕВАРВАТ МНОГО УПОРИТИ ВЕЛОСИПЕДИСТИ, ДОКАТО ТЕ СЕ ПРОБИРАТ НАГОРЕ ПО СТРЪМНОТО НАГОРНИЩЕ.“

Соня се потапя в работата си, полагайки лъскави петна от титаново бяло, изгоряла сиена и масло от вермилион върху палитрата си. След това умело ги смесва в по-деликатен спектър. Дълбочината на златното платно нежно отразява нейните движения през полупрозрачни слоеве боя в мечтана метаморфоза.

Твърде скоро светът става син и планините изчезват в нощното небе. Соня е готова за днес, доволна от постигнатото и нетърпелива да се върне в ателието си, за да види какви картини ще и подскаже вдъхновението. Ние бавно се спускаме по прохода, топъл въздух струи в прозорците, сладък аромат на жасмин се носи из въздуха, две доволни малки петънца.

ВДЪХНОВЕНИЕ НА БОРДА

Открийте какво прави Mazda марка като никоя друга: уникална, изразителна, индивидуална. Събрали сме някои от най-вдъхновяващите материали за това какво се влага в нашите автомобили, както и къде могат да ви отведат те. Готови ли сте да се качите на борда?

JAPANESE LACQUERWARE

Over millennia, the production of urushi art has elevated from a traditional Japanese craft into a high-brow art form that’s celebrated for its use of natural, long-lasting resources.

LEARN MORE
#MAZDADISCOVERS

Discover Europe's unique crafts with Mazda in new YouTube series.

LEARN MORE
ЕВОЛЮЦИЯТА НА ЕДНА ИКОНА

Раждането на една легенда: научете какво е допринесло за превръщането на Mazda CX-5 в един от най-продаваните SUV модели в своя клас.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ДИСКОВЕ В СВЕТА

Присъединете се към Mazda на вълнуващи пътувания покрай норвежките фиорди, както и по крайбрежието на Португалия и из планините на Япония.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
УНИКАЛЕН ЯПОНСКИ ДИЗАЙН

Проучете причините за репутацията на Mazda като символ на дизайна. Нашите майстори на Takumi използват езика на формите и пространството, за да създадат усещането за динамично движение.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ПРАКТИЧНОСТ И ЕФЕКТИВНОСТ

Седнете в този емблематичен кабриолет за пътешествие из Външните Хебриди. Това е история за пъргавина, спиращи дъха гледки и няколко неочаквани обрата.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

В Mazda CX-5 всичко е дело на дизайнерите. Получили свобода да следват вдъхновението си, те превърнаха визията и философията на Mazda в най-продавания SUV.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Речник на Mazda

Знаете ли произхода на името Mazda? Чували ли сте някога термина "джинба итай" и се чудите какво е това? означава ли или как се произнася? Вижте нашето изчерпателно ръководство за японския език на Mazda

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ