вдъхновение

Речник на Mazda

 

Знаете ли произхода на името Mazda? Чували ли сте някога термина "джинба итай" и се чудите какво е това?

означава ли или как се произнася? Вижте нашето изчерпателно ръководство за японския език на Mazda

МОНОЦУКУРИ モノ造り

За Mazda производството на автомобили наистина е форма на изкуство, а monotsukri е японски термин, който означава "изкуството да правиш неща". То обхваща практическите аспекти - планиране на продукта, дизайн, разработка и производство - и включва чувство на гордост, отдаденост и умения в стремежа към иновации. Преди производството ръчното изработване на нещата е важен етап от разработването на автомобила в Mazda. Например, глинен модел на автомобил в естествен размер винаги ще бъде направен и оформен първо на ръка, преди да бъде прехвърлен в цифрови данни. "Вярваме, че форма, искрено и старателно направена от човешки ръце, получава душа", казва Икуо Маеда.

 

MOTTAINAI もったいない

Mottainai е японски израз, образуван от думите mottai (важност) и nai (липса на нещо). Накратко той означава "не се разхищавай". Mazda се стреми към mottainai и се старае да пести и рециклира възможно най-много ресурси, независимо дали става въпрос за използване на възобновяема енергия в завода, повторно използване на пластмаси или използване на устойчиви материали като корк в интериорния дизайн {...}

 

 

MUSUBU 結ぶ

Японската дума за "вратовръзка" има по-философско значение в Mazda. Musubu означава създаване на силна връзка и, вдъхновена от древното изкуство на връзване на възли, Mazda го въвежда с голям ефект в шевовете на Mazda CX-60, както се вижда по-долу.

 

SORI 反り

Сори описва процеса на създаване на извивки с уравновесеност и баланс. Той е характерен за японската архитектура и за извивките на острието, пример за което е самурайският меч на снимката по-долу. Можете да видите сори в поразителните S-образни криви, които се разкриват в страничните части на автомобилите Mazda, когато светлината играе по тях. Това е изключително важна част от дизайна Kodo, тъй като металните страни на автомобила наистина оживяват при попадането на светлината.

 

TAKUMI 匠

Такуми на Mazda са посветените на занаята майстори и жени, които проектират и произвеждат нейните автомобили, усъвършенствайки уменията си в продължение на много години. Всеки такуми има специализирана област, независимо дали става въпрос за плат, глина или метал, и приема чираци, за да гарантира, че техниките му ще се запазят и в бъдеще. Тези майстори никога не правят компромис с мисията си да създават автомобилите на Mazda с максимална прецизност.

 

 

TAKUMINURI 匠塗り

Как да накарате един робот да се справи с уменията на майстора в бояджийската работилница? Разработвате takuminuri или "боядисване от майстор" - компютърна система за управление, която имитира начина, по който майстор takumi рисува ръчно Mazda. С иновативните цветове на Mazda, като Soul Red Crystal, подобряващи дизайна Kodo, е от решаващо значение да имате перфектно покритие на боята. Открийте повече за техниките за боядисване на Mazda тук.

 

 

 

UTSUROI 移ろい

Utsuroi отразява промените в естествената светлина, които настъпват през различните сезони на годината. Разбирането на utsuroi позволява на дизайнерите на Mazda да станат майстори на светлината и сянката, създавайки дизайн на автомобили, които изглеждат като живи. "В Mazda искаме да създаваме дизайни, които карат хората да се чувстват така, сякаш автомобилът е живо същество", казва Икуо Маеда, глобален ръководител на дизайна на Mazda.

 

 

 

YOHAKU 余白

Понякога дизайнът е свързан както с това, което пропускате, така и с това, което влагате. Yohaku е "красотата на празното пространство" и е техника, която се използва в традиционните японски изкуства - и в автомобилите Mazda. "Важно е пространството да изглежда красиво", казва Май Утагава. Yohaku помага за създаването на красиви екстериори и релаксиращи интериорни решения за автомобилите Mazda.

 

 

Hacho 破調

Хачо е „развален ритъм“. Това е дизайнерска техника, използвана от дизайнерите на Mazda, за да се създаде вътрешно пространство, което е едновременно спокойно, но същевременно вдъхновяващо. „Това е удобно смущение“, казва интериорният дизайнер Май Утагава. Чрез внимателно избиране на материали, които реагират на промените в светлината, Mazda използва hacho, за да създаде дизайн на кабината, който е емоционално обогатяващ.

HASHIRU YOROKOBI 走る歓び

 

Тази фраза описва самата душа на Mazda и означава „Празнувайте шофирането“. Това е етос, който се прилага за всяка Mazda от супермини до SUV до спортен автомобил и е в основата на убеждението на Mazda, че колите не са просто транспорт, те обогатяват живота на своите шофьори и пътници.

 

 

 

 

Jinba Ittai 人馬一体

 

В превод като „кон и ездач като едно“, jinba-ittai се отнася до интуитивната връзка между Mazda и нейния шофьор. Това е крайъгълният камък, върху който дизайнерите и инженерите на Mazda базират своята работа. Фразата е измислена за първи път по време на разработването на MX-5 Miata, но се отнася за всеки модел на Mazda. Ако почувствате това единство между себе си и колата си, ако тя реагира точно както възнамерявате, тогава ще изпитате удобно, безопасно и приятно шофиране.

 

 

 

 

Kaicho 諧調

 

Kaicho или „хармония“ е философия, която кара дизайнерите на Mazda да избират разнообразие от материали и текстури, които наистина се допълват взаимно. „Искаме хората да почувстват деликатната, задълбочена, ръчна работа“, казва Утагава. Именно това внимание към детайла прави интериора на Mazda толкова красив.

 

 

 

Kansei 感性

 

Kansei описва подхода на Mazda към инженерството с емоция. Става въпрос за свързване на хората с продукти, като наистина се вземат предвид техните чувства по време на процеса на проектиране. Инженерството на Kansei играе огромна роля във всяка точка на докосване в автомобил Mazda от начина, по който вратата се отваря и затваря, до отделните превключватели.

 

 

 

Mazda マツダ

 

Mazda е името на компанията от 1984 г. Преди това компанията се нарича Toyo Kogyo Co. Ltd, с Mazda като търговска марка. Произлиза от първото произведено превозно средство, триколесен камион, наречен Mazda-Go (на японски Go е вид или число). Камионът е кръстен на основателя на компанията, Джуджиро Мацуда, с изписването, вдъхновено от Ахура Мазда, зороастрийския бог на хармонията, интелигентността и мъдростта, чието име има същото произношение. Ключови ръководители на Toyo Kogyo Co Ltd. тълкуват Ахура Мазда като символ на възхода на автомобилната цивилизация и култура.

 

 

 

Kodo 魂動


Kodo е уникална за Mazda дума, която означава „Душата на движението“. Това се отнася за цялостната философия на дизайна, въведена от шефа на дизайна на Mazda, Икуо Маеда, който казва, че „вдъхва живот на метала, защото Mazda вярва, че автомобила  е нещо повече от средство за транспорт“. Намерението на Kodo design е да създаде вълнуваща емоционална връзка между колата и нейния водач.

 

 

 

 

Ma 間

 

Ма е японската концепция за празното пространство. Описван е като „мълчанието между нотите, които правят музиката“. Това не е чисто минималистична естетика, а по-скоро става въпрос за придаване на празнотата на метафизична цел. Например изчистените линии и умишлено разположените предмети в традиционен японски дом подчертават празното пространство около тях. Дизайнерите на Mazda черпят вдъхновение от МА, създавайки интериорни пространства със спокойни отражения.

 

 

ВДЪХНОВЕНИЕ НА БОРДА

Открийте какво прави Mazda марка като никоя друга: уникална, изразителна, индивидуална. Събрали сме някои от най-вдъхновяващите материали за това какво се влага в нашите автомобили, както и къде могат да ви отведат те. Готови ли сте да се качите на борда?

#MAZDADISCOVERS

Discover Europe's unique crafts with Mazda in new YouTube series.

LEARN MORE
JAPANESE LACQUERWARE

Over millennia, the production of urushi art has elevated from a traditional Japanese craft into a high-brow art form that’s celebrated for its use of natural, long-lasting resources.

LEARN MORE
СТРАТЕГИЯ НА ЗА МНОЖЕСТВО РЕШЕНИЯ

От преосмислянето на двигателя с вътрешно горене до разработването на изцяло електрическите автомобили на бъдещето, Mazda работи усилено, за да промени начина, по който мислим за устойчивостта.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ЕВОЛЮЦИЯТА НА ЕДНА ИКОНА

Раждането на една легенда: научете какво е допринесло за превръщането на Mazda CX-5 в един от най-продаваните SUV модели в своя клас.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ДИСКОВЕ В СВЕТА

Присъединете се към Mazda на вълнуващи пътувания покрай норвежките фиорди, както и по крайбрежието на Португалия и из планините на Япония.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
УНИКАЛЕН ЯПОНСКИ ДИЗАЙН

Проучете причините за репутацията на Mazda като символ на дизайна. Нашите майстори на Takumi използват езика на формите и пространството, за да създадат усещането за динамично движение.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ПРАКТИЧНОСТ И ЕФЕКТИВНОСТ

Седнете в този емблематичен кабриолет за пътешествие из Външните Хебриди. Това е история за пъргавина, спиращи дъха гледки и няколко неочаквани обрата.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

В Mazda CX-5 всичко е дело на дизайнерите. Получили свобода да следват вдъхновението си, те превърнаха визията и философията на Mazda в най-продавания SUV.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ