ИЗПОЛЗВАЙТЕ

СТРАСТИТЕ НА РАЯ

С криволичещи пътища и вкусна храна, Амами Ошима не е далеч от континентална Япония, но въпреки това е отделен свят със зашеметяващи пътувания и богата кухня.

 


Когато се храните в традиционна стая татами, местен жител бързо споделя знанията си с останалите около масата. "Има добър морски таралеж и лош морски таралеж", казва той и се смее. Седнал на пода, той подбира чиния с прясно приготвени сашими в малък, семеен ресторант, скрит сред криволичещите улички на Назе в Амами Ошима. Познанията му за местната кухня може да изглеждат малко нахални, но това не би могло да бъде по-далеч от реалността.

 


Това е така, защото местните жители на Амами Ошима са изключително тясно свързани с богатата хранителна култура на острова. Нейната същност може да се опита и вкуси от неповторимите храни и напитки, които се приготвят по бреговете му, и аз си поставих за цел да открия тази жизнена сила, която се съдържа в обилното и сгряващо ястие Keihan, в местните спиртни напитки Shochu и ръчно направения сладолед. На този малък остров в Източнокитайско море храната е зашеметяваща.

 

 

 

 

 

За начало си избрах Mazda CX-5 в бляскав цвят Страстно червен перлен металик. С блестящ екстериор, задвижване на всички колела и внушителна мощност под капака, тя е безупречен спътник за такова приключение. В CX-5 карам с радост по криволичещите пътища на острова, като превключвам скоростите без притеснение.

Между зелените планини, които се извисяват на хоризонта, виждам буйни мангрови гори и бели пясъчни плажове с топла, прозрачна вода. Тези главозамайващи гледки се срещат в изобилие на целия остров, но аз имам друга работа и тя започва с класическо ястие от Амами. Най-популярната поръчка на острова, Keihan - съчетание от Kei и Gohan, което буквално се превежда като "пилешки ориз" - е ястие от седем съставки, което включва настъргано пилешко месо, бульон, обикновен ориз, джинджифил, зелен лук, гъби шийтаке и сушени водорасли. Това е универсално ястие, което може да се адаптира към всеки вкус, но традиционният начин на сервиране включва сглобяване на тези съставки и заливане с бульон до потапяне. Ястието е слабо солено, но не прекалено тежко и е подходящо за здравословно хранене, особено когато се консумира с приятели.

 

"Нищо не може да се сравни с него", казва Юичиро Хисакура, собственик на популярния ресторант Keihan Hisakura, който често използва местни сушени портокали komikan в своите ястия. "То е популярно сред всички", споделя той и обяснява, че ястието има и дълбоко културно значение. "Учениците могат да научат повече за местните съставки и култура" чрез Keihan, обяснява Хисакура.

 

Тази културна връзка се простира по-далеч от кухнята на Хисакура. Благодарение на пищната си околна среда Амами Ошима може да покрие всички основи на матрицата Са (захар), Ши (сол), Су (оцет), Се (соев сос) и Со (мисо), обяснява Касуке Огури, моят местен водач. Дори отровният плод цикада, назъбена издънка на дърветата Сотецу, може да се свари, за да се получи брашно, което се използва в мисо и юфка удон - две популярни съставки на острова. Палмите Sotetsu също са често срещана гледка на острова, докато превключвам на спортния режим на CX-5 и се изкачвам плавно по хълмовете, които са покрити с дървета.

ЛЮБИМ ПРОДУКТ НА СЕМЕЙСТВОТО

Сега, на 60 години, Ей Рьо се завръща в родното си място Амами Ошима, след като в продължение на 15 години живее в Осака. Риболовът на японска черна морска свиня в Тацуго е любимо място на семейството, тъй като тъстът му показал уединеното място. Той планира да използва рибата за карааге, а по-малките риби да сотира в соев сос.

ЦВЕТНИ И АРОМАТНИ ЖЕЛАТО

Две приятелки, които работят заедно, Хикари Ямагучи и Изуми Акияма, берат листенца от пеперуда, които ще се използват в сладоледа и билковите чайове в Tropica Amami. Местното място за отдих е специализирано в цветни и ароматни джелато, които също така създават положителна социална промяна чрез екология и терапия.

СВАТБА ПО ВРЕМЕ НА ЗАЛЕЗ СЛЪНЦЕ

Разхождайки се по плажа Охама на западния бряг на Амами Ошима, младоженците Шинджи Ониши и Анна Ониши празнуват сватбата си със семействата си по време на залез слънце. Застанала под дърво Гаджумару и облечена в традиционно сватбено облекло от Амами Ошима, Анна обяснява, че нейното кимоно е от майка ѝ, а кимоното на Шинджи е предадено от неговия свекър.

През горещия ден на тропически остров дори и най-интровертният авантюрист не може да устои на изкушението от една-две освежаващи лъжички сладолед. Използвайки вградената навигационна система на CX-5, се насочвам към местното заведение Tropica Amami. Заобиколено от ферми, в които се отглеждат драконови плодове, пеперуден грах и лимонова трева, заведението на Томоцуги Танака е станало известно с чудния си цветен джелато, приготвен от 50 % плодове.

 

Той обяснява, че последните партиди включват сладък картоф от Танегашима, който Танака използва заради нотките на кестен, не по-различни от тези на тортата Монблан, и ментова смес, в която се използва грах пеперуда. "Наистина можете да усетите вкуса на сладкия картоф с млякото", казва той, ентусиазирайки се, че местните съставки са жизненоважни както за вкуса, така и за естетиката.

 

 

Един от най-известните експортни продукти на Амами Ошима обаче е Shōchū. Мека, богата и често сервирана с лимонов сок, лед и сода, тя е прозрачна спиртна напитка, произведена от парен малцов ориз и местни захарни тръстики. Докато паркирам CX-5 - един местен жител коментира положително "красивия" червен кристал на Соул, Нироюки Кавазаки ме посреща в пивоварната Yayoi Shōchū, на кратко разстояние с кола от Назе.

 

 

Произведено от местна захарна тръстика, отглеждана само на няколко километра, Shōchū играе важна роля както като напитка, така и като част от автентично хранене. "Важно е храната и напитките да са заедно", казва Кавазаки, докато се разхождаме между десетки и десетки бъчви с Shōchū, готови да бъдат изпратени по света. "Не става въпрос само за пиене, трябва да му се насладите заедно с храната."

Няма по-добро ястие, което да характеризира хранителната сцена на Амами Ошима, от чинията с раци от мангрова гора в Mangrove Cha-Ya. Докато навън започва да гърми тропическа буря, аз гледам как масивът на мангровите гори на Амами Ошима се оросява от дъжда, преди да си поръчам специалитета на Cha-Ya: мангров рак, поднесен с юфка удон, водорасли и обилен бульон за истински хиперлокален вкус на острова.

Пътувайки към летището в удобния CX-5, си спомням за онзи местен ресторант "Татами". Изглежда, че той е бил прав да сподели знанията си, защото подобни храни и напитки се срещат навсякъде на острова, но никой не ги прави по-добре от Амами Ошима.

ЕФЕКТИВНОСТТА СРЕЩА РАДОСТТА ОТ ШОФИРАНЕТО

 

С Mazda CX-5 всяко пътуване се превръща в абсолютно удоволствие. Сега с технологията Mazda M Hybrid - нашата лека хибридна система, която работи съвместно с бензиновия двигател Skyactiv за намаляване на разхода на гориво и емисиите на CO2 - ефективността е ваш постоянен спътник по време на всичките ви приключения.

 

 

 

ОТКРИЙТЕ MAZDA CX-5

ВДЪХНОВЕНИЕ НА БОРДА

Открийте какво прави Mazda марка като никоя друга: уникална, изразителна, индивидуална. Събрали сме някои от най-вдъхновяващите материали за това какво се влага в нашите автомобили, както и къде могат да ви отведат те. Готови ли сте да се качите на борда?

JAPANESE LACQUERWARE

Over millennia, the production of urushi art has elevated from a traditional Japanese craft into a high-brow art form that’s celebrated for its use of natural, long-lasting resources.

LEARN MORE
#MAZDADISCOVERS

Discover Europe's unique crafts with Mazda in new YouTube series.

LEARN MORE
МУЗЕЙ НА MAZDA

Разгледайте 10 скрити съкровища в музея Mazda в Хирошима..

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Речник на Mazda

Знаете ли произхода на името Mazda? Чували ли сте някога термина "джинба итай" и се чудите какво е това? означава ли или как се произнася? Вижте нашето изчерпателно ръководство за японския език на Mazda

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ДИСКОВЕ В СВЕТА

Присъединете се към Mazda на вълнуващи пътувания покрай норвежките фиорди, както и по крайбрежието на Португалия и из планините на Япония.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
УНИКАЛЕН ЯПОНСКИ ДИЗАЙН

Проучете причините за репутацията на Mazda като символ на дизайна. Нашите майстори на Takumi използват езика на формите и пространството, за да създадат усещането за динамично движение.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ПРАКТИЧНОСТ И ЕФЕКТИВНОСТ

Седнете в този емблематичен кабриолет за пътешествие из Външните Хебриди. Това е история за пъргавина, спиращи дъха гледки и няколко неочаквани обрата.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

В Mazda CX-5 всичко е дело на дизайнерите. Получили свобода да следват вдъхновението си, те превърнаха визията и философията на Mazda в най-продавания SUV.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ЕВОЛЮЦИЯТА НА ЕДНА ИКОНА

Раждането на една легенда: научете какво е допринесло за превръщането на Mazda CX-5 в един от най-продаваните SUV модели в своя клас.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ