INSPIRE

MAZDA CX-5: ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ СЪС СЪЗДАТЕЛИТЕ

След представянето на новия CX-5 Mazda отбелязва повече от десетилетие на своята автомобилна

първи постижения, международни постижения и специални моменти.

ТАНАТОРИ ЦУБАКИ: ГЛАВЕН ДИЗАЙНЕР

Таканори Цубаки е добре подготвен да обсъди промените в дизайна на най-новия CX-5, тъй като е бил главен дизайнер на второто поколение на модела през 2017 г.

ОТ КОНЦЕПЦИЯ ДО АВТОМОБИЛ

"Вярвам, че духът сред дизайнерите, които търсят автентично вдъхновение навътре, вместо да бъдат насочвани, постоянно развива дизайна на Mazda."

 


-Таканори Цубаки (главен дизайнер)

Сегашният главен дизайнер казва, че е особено горд, че дизайнът на каросерията на автомобила е бил съобразен с най-новите принципи на дизайна Kodo, така че е бил достатъчно силен, за да бъде запазен и да се постигнат целите на преработката, като например увеличаване на здравината на SUV и изясняване на уникалността на трите нови нива на оборудване на CX-5.

Автомобилният дизайн е естествен път на кариера за Цубаки. Той обича да рисува и винаги е бил привлечен от спортните автомобили. Започва да работи за Mazda, след като вижда моделите MX-5 и RX-7. Тези автомобили показват на Цубаки, че компанията може да проектира такива автомобили, на които той винаги се е възхищавал.

Обсъждайки влиянията си върху дизайна и какво е помогнало да се вдъхнови по-мощният, но по-прост дизайн на най-новия CX-5, Цубаки разказва за работата си в Европа. Той е бил привлечен от скандинавския дизайн, като датските мебели и шведските и финландските стъклени изделия. И отбелязва, че тези занаяти притежават същите качества на функционалност, изключителна простота и красота на формата, които се срещат в японските занаяти. Той разбира, че това е общоприета в световен мащаб ценност на красотата.

ТАНАТОРИ ЦУБАКИ: ГЛАВЕН ДИЗАЙНЕР

"Всеки дизайнер търси автентично вдъхновение в себе си, вместо да разчита на указания от други хора", казва той. Но той говори и за общите им дизайнерски цели, включително възприемането на минималистична концепция - аспект на Kodo: Душата на движението.

ТАНАТОРИ ЦУБАКИ: ГЛАВЕН ДИЗАЙНЕР

"Манипулирането на светлината и сянката е често срещано явление в японското изкуство, като например нашите картини с туш, които изразяват контрастната плътност на сенките, без да разчитат на линии. Мисля, че можете да усетите това в моделирането на CX-5."

"Този път сме включили нашата минималистична естетика в цялата каросерия на автомобила, което е нов израз на Kodo: "Душата на движението".

 


ТАНАТОРИ ЦУБАКИ, ГЛАВЕН ДИЗАЙНЕР

AIRA MATSUMOTO: ЦВЯТ/МАТЕРИАЛ ДИЗАЙНЕР:

Аира Мацумото избира да стане дизайнер, за да решава проблеми. Тя се присъединява към Mazda, след като вижда RX-Vision на автомобилното изложение в Токио и се чувства дълбоко развълнувана от стремежа на компанията към моделиране, цвят и текстура на нива, които обикновено са непознати в индустриалните продукти. "Дизайнът ми даде удовлетворяваща роля, в която усилията ми се оценяват от клиентите."

AIRA MATSUMOTO: ЦВЯТ/МАТЕРИАЛ ДИЗАЙНЕР:

"Способността да се намери точният баланс между материалите в пространството идва от основния дух на занаятчийството."

CX-5 се радва на широка популярност благодарение на добре разработения си дизайн. Като дизайнер на цветовете, Мацумото "искаше да изясни неговата привлекателност чрез малките промени на тази нова версия и да увеличи координацията между интериора и екстериора". За активния концептуален пакет, балансирайки новия лайм цвят за акцент с простотата и мощта на съществуващия интериорен дизайн, тя работи за постигане на SUV пакет, който се усеща като нов, като същевременно запазва качествата на Mazda.

Мацумото отбелязва, че новите дизайнерски идеи често идват от на пръв поглед несвързани предмети от ежедневието, и разкрива, че вдъхновението за дизайна на CX-5 е дошло от спортното облекло и маратонките, а новият екстериорен цвят - Zircon Sand Metallic - е вдъхновен от пясъка на леярска форма.

220329_900_442_Media_Promo_Maker_2.jpg

 

"Японският дух на майсторство ни вдъхновява да намерим баланс между материалите в дадено пространство и да вземем предвид такива неща като височината на лятното слънце или усещането за облачен ден при изработката на материалите, от които са направени автомобилите."

 "Чрез комбинирането на нови екстериорни цветове ние поехме предизвикателството да създадем SUV пакет, който да представя нещо ново, като същевременно запазва познатите качества на Mazda."

 


АИРА МАЦУМОТО, ДИЗАЙНЕР НА ЦВЕТОВЕ/МАТЕРИАЛИ

ТАКАФУМИ ШИМАДА: ГЛИНЕН МОДЕЛЕР

Такафуми Шимада ръководи моделирането на екстериора от глина още от пускането на първата Mazda CX-5. При проектирането на тази ревизия на модела той работи за премахване на чуждите линии, както и за улавяне на движението на повърхностната текстура и промените в интензивността на светлината и сенките, създавайки това, което той нарича "по-усъвършенствано и по-дълбоко триизмерно изразяване, без да прави компромис с детайлите".

TAKAFUMI SHIMADA:

"За да постигнем последователно изразяване на дизайна, включихме в нашето моделиране тънкостите, породени от промените в светлината."

Полученият дизайн е лъскав, като същевременно запазва здравината на масата. Минималистичната философия на Mazda вдъхновява невиждано досега ниво на моделиране, като усъвършенства повърхността на каросерията дори с дебелината на един лист хартия.

Шимада става моделиер заради интереса си към автомобилите и стила, който го е вълнувал през целия живот, и черпи вдъхновение от пътуванията с велосипед - където оценява японското усещане за "красотата и скритата енергия на светлината и сянката", както и от изражението на исторически статуи, изобразени с фини промени в светлината. Шимада казва, че влива тези нови прозрения и открития обратно в дизайна на автомобила.

ТАКАФУМИ ШИМАДА: ГЛИНЕН МОДЕЛЕР

Шимада вярва, че само човешките ръце могат да постигнат истинското, изпитано във времето съвършенство на японското прецизно моделиране. Mazda насърчава отношението на учене, което насърчава моделистите да се предизвикват постоянно да се развиват.

ТАКАФУМИ ШИМАДА: ГЛИНЕН МОДЕЛЕР

"С разработването на CX-5 все по-често се изправям пред по-трудни задачи. Искам да продължа да се посвещавам на това, знаейки, че то ще доведе както до личностно израстване, така и до израстване на духа на дизайна Kodo."

"Смятам, че усъвършенстваното моделиране въплъщава усещане за напрежение,
дори в мека повърхност."

 


ТАКАФУМИ ШИМАДА, МОДЕЛИСТ НА ГЛИНА

АКИТОМО ХАРА: ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙНЕР

Акитомо Хара си спомня колко специално е било усещането да пътува до различни места, когато е бил дете. Но особено му харесва свободата на избор и дестинация, която получаваш, когато караш кола. "Дойдох в Mazda, тъй като това беше най-доброто място за създаване на автомобилите, в които исках да се возя", казва той.

AKITOMO HARA:

"Естествено, искам да правя неща, които са лесни за употреба и красиви. Вярвам, че моята работа е да правя хората щастливи."

Хара ръководи преработката на дизайна и производството на материали за товарното пространство и вътрешното пространство в новия CX-5. Първото поколение на автомобила имаше голям багажен обем, а следващото поколение подобри текстурата на материалите. Но в този нов модел, казва Хара, "имах за цел да доразвия концепцията на Mazda за капацитет, съчетан с лекота на използване и красив външен вид. Много съм развълнуван от резултатите." Подобренията включват значително повече място за съхранение под пода и плоско багажно пространство при сгънати седалки, което е идеално за транспортиране на обемисти предмети.

АКИТОМО ХАРА: ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙНЕР

Израстването в над 100-годишна японска къща помага на Хара да оцени непреходната, ръчно изработена красота. Той се стреми да прави автомобили, които са едновременно искрени и трайни. Като пространствен дизайнер Хара черпи вдъхновение от наблюдението на архитектурни пространства или във влакове, а скицирането им му позволява да идентифицира важни елементи от дизайна.

АКИТОМО ХАРА: ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙНЕР

Той вярва, че популярността на CX-5 се дължи на неговата "честност, простота и прямота", като отбелязва, че целта му винаги е да съчетава красота и функционалност. "Това е идеалът, с който съм израснал."

 "Подобрихме значително функционалността на багажното отделение. Рядко се правят толкова мащабни подобрения в един ревизиран модел. Обновяването всъщност е по-трудно, отколкото започването на нов дизайн от нулата."

 


АКИТОМО ХАРА, ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙНЕР

ЯСУЮКИ МУРАТА: ДИГИТАЛЕН МОДЕЛИЕР

Ясуюки Мурата описва, че е започнал кариера като моделиер в Mazda, след като "се е развълнувал от гледката на лъскава Mazda MX-5 на ъгъла на улицата". Сега той е ръководител на моделирането на данни за външния дизайн на CX-5 - от оформянето на каросерията и разглеждането на скиците до изготвянето на файла с данни.
 

ЯСУЮКИ МУРАТА:

"Благословен съм да работя с дизайнери и моделиери, които откликват на идеите ми с подкрепящи и окуражаващи съвети и обратна връзка.".”

Когато го питат откъде черпи вдъхновение, Мурата посочва много източници, като казва, че ежедневно разговаря с моделисти и други дизайнери, ходи в музеи, разглежда скици, модели и данни и дори намира вдъхновение в ежедневните разговори. "Когато създавам автомобил, усещам присъствието на японския занаятчийски дух до най-малкия детайл. В Mazda има дух на сътрудничество за усъвършенстване и подобряване на нещата."

"В средата, която Mazda създаде, ние непрекъснато се опитваме да усъвършенстваме нещата и да ги направим още по-добри от преди."

 


ЯСУЮКИ МУРАТА, ДИГИТАЛЕН МОДЕЛИЕР НА CAD

КОЙ CX-5 ОТГОВАРЯ НА ВАШИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ?

Mazda CX-5 е вълнуващ SUV, на който можете да се наслаждавате както със семейството си, така и самостоятелно, без компромиси. Един от най-популярните SUV автомобили в своя клас, той предлага мощно, но комфортно шофиране с приветлив салон и много товарно пространство за всички ваши дейности. Разбира се, той предлага и широка гама от усъвършенствани технологии за безопасност на Mazda заедно с отлична свързаност.

ОТКРИЙТЕ MAZDA CX-5

ВДЪХНОВЕНИЕ НА БОРДА

Открийте какво превръща Mazda в марка като никоя друга: уникална, изразителна, индивидуална. Събрали сме някои от най-вдъхновяващите материали за това какво се влага в нашите автомобили, както и къде могат да ви отведат те. Готови ли сте да се качите на борда?

#MAZDADISCOVERS

Discover Europe's unique crafts with Mazda in new YouTube series.

LEARN MORE
JAPANESE LACQUERWARE

Over millennia, the production of urushi art has elevated from a traditional Japanese craft into a high-brow art form that’s celebrated for its use of natural, long-lasting resources.

LEARN MORE
ЕВОЛЮЦИЯТА НА ЕДНА ИКОНА

Раждането на една легенда: научете какво е допринесло за превръщането на Mazda CX-5 в един от най-продаваните SUV модели в своя клас.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ПРАКТИЧНОСТ И ЕФЕКТИВНОСТ

Седнете в този емблематичен кабриолет за пътешествие из Външните Хебриди. Това е история за пъргавина, спиращи дъха гледки и няколко неочаквани обрата.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
УНИКАЛЕН ЯПОНСКИ ДИЗАЙН

Проучете причините за репутацията на Mazda като символ на дизайна. Нашите майстори на Takumi използват езика на формите и пространството, за да създадат усещането за динамично движение.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ДИСКОВЕ В СВЕТА

Присъединете се към Mazda на вълнуващи пътувания покрай норвежките фиорди, както и по крайбрежието на Португалия и из планините на Япония.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ