ИНОВАЦИИ

MAZDA CX-5: СЪЗДАВАНЕТО НА ИКОНА

Петима дизайнери от дизайнерския екип на Mazda CX-5 предлагат информация за източниците си на вдъхновение,

изследват какво ги е довело до пътя на автомобилния дизайн и какво ги е насочило към Mazda.

ОТ КОНЦЕПЦИЯ ДО АВТОМОБИЛ

През 2010 г., когато Mazda представи Shinari - концептуално спортно купе с четири врати - тя разкри и новото си дизайнерско направление "Kodo - Душа на движението". Тази стилистика беше включена в следващата концепция - компактния кросоувър SUV Minagi, който също така привлече вниманието на обществеността към набора от технологии Skyactiv на Mazda. Скоро след това последва награждаваният модел Mazda CX-5, който дебютира на автомобилното изложение във Франкфурт през септември 2011 г. Тя съчетаваше в себе си атрибутите на Kodo и Skyactiv и очертаваше нов план за бъдещето на компанията.

Концептуалният автомобил Minagi е вдъхновен от образа на гепард, който е готов да се нахвърли върху плячката си.

 

ВОДЕЩ ДИЗАЙН

"Създаването на SUV, който да се харесва в световен мащаб, беше трудна задача", спомня си Масаши Накаяма, генерален мениджър на дизайнерското подразделение на Mazda, който създаде стила на оригиналния CX-5. "Но ние си поставихме предизвикателството, като обединихме противоречиви дизайнерски елементи - добавяйки спортни компоненти към SUV - в резултат на което се получи автомобил, който може да се нарече "сегмент CX-5"."

Второто поколение на CX-5 стартира през 2016 г. Шиничи Исаяма, главният дизайнер, казва: "Второто поколение CX-5 надгражда (и развива) ключовите характеристики на оригиналния автомобил, като красивия екстериор и висококачествения интериор." "Мисля, че емоционалната стойност на дизайна на CX-5 е разбрана и обичана от клиентите на Mazda. Невероятно горд съм, че изиграх роля в дизайна и развитието на автомобила."

 


Последният модел споделя същото дизайнерско ДНК като своя предшественик, като Накаяма добавя: "Не искахме да променяме части от дизайна, които резонират с нашите клиенти, а вместо това да напреднем в характерния дизайн на автомобила, за да подчертаем уникалната му форма, особено в предната част на автомобила." Главният дизайнер на новия CX-5, Таканори Цубаки, подчертава тази гледна точка, като добавя: "Монтирахме издължени предни светлини, които едновременно засилват усещането за сила на автомобила, а също така осигуряват допълнителна безопасност на пътя през нощта, благодарение на мощните ALH светлини (адаптивни LED фарове)." Дизайнерските качества на CX-5 се разпростират дори върху лаковото покритие. Той е първият автомобил, който е облечен в червения цвят Soul Red Crystal, превърнал се в синоним на Mazda. А сега към палитрата е добавен и чисто новият цвят Zircon Sand Metallic.

ОСПОРВАНЕ НА КОНВЕНЦИЯТА

От борбата с природните стихии в Чили до опознаването на Виетнам по утъпканите пътища и извън тях, CX-5 доказа, че може да се справи с всеки терен. През 2019 г. флотилия от CX-5 потегли от Обединеното кралство, преминавайки през лед и сняг, за да достигне до Нордкап, най-северната точка на континентална Европа. CX-5 прекоси и най-старото и най-дълбокото езеро в света - замръзналото езеро Байкал в Сибир - като стана първият автомобилен производител, постигнал това постижение. Неотдавна CX-5 се представи отлично в 100 000-километров тест за издръжливост, проведен от германското списание Auto Bild, като постигна една от най-добрите оценки, присъждани някога, и заслужи четвърто място в класацията за всички времена.

Mazda CX-5 в Чили

Като първи автомобил в историята Mazda CX-5 прекоси замръзналото езеро Байкал в Сибир.

Mazda CX-5 във Виетнам

Преминаване през прохода Хай Ван - най-известният път за шофиране в Югоизточна Азия.

Mazda CX-5 успешно достига полярния кръг.

НАГРАДИ И МЕЖДУНАРОДНО ПРИЗНАНИЕ

CX-5 е една от най-продаваните Mazdas в световен мащаб, като заема първо място в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Холандия. Той е спечелил над 100 международни награди, като само в годината на пускането си на пазара е получил 45 отличия. А сред отличията му за безопасност е наградата TOP SAFETY PICK, присъждана последователно от 2012 г. насам от Застрахователния институт за пътна безопасност. Други изключителни постижения включват WWCOTY Семеен автомобил на годината (2017 г.) и две изключително престижни награди за най-добър нов малък полезен автомобил (2018 г.) и най-добър нов среден полезен автомобил (2019 г.) от Асоциацията на автомобилните журналисти в Канада. В Европа CX-5 е избран за най-добър в теста в категорията SUV от среден клас за годишния автомобилен справочник на Холандската асоциация на потребителите (2015 г.), побеждавайки девет други конкуренти за титлата.

КОЙ CX-5 ОТГОВАРЯ НА ВАШИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ?

Mazda CX-5 е вълнуващ SUV, на който можете да се наслаждавате както със семейството си, така и самостоятелно, без компромиси. Един от най-популярните SUV автомобили в своя клас, той предлага мощно, но комфортно шофиране с приветлив салон и много товарно пространство за всички ваши дейности. Разбира се, той предлага и широка гама от усъвършенствани технологии за безопасност на Mazda заедно с отлична свързаност.

ОТКРИЙТЕ MAZDA CX-5

ВДЪХНОВЕНИЕ НА БОРДА

Открийте какво превръща Mazda в марка като никоя друга: уникална, изразителна, индивидуална. Събрали сме някои от най-вдъхновяващите материали за това какво се влага в нашите автомобили, както и къде могат да ви отведат те. Готови ли сте да се качите на борда?

JAPANESE LACQUERWARE

Over millennia, the production of urushi art has elevated from a traditional Japanese craft into a high-brow art form that’s celebrated for its use of natural, long-lasting resources.

LEARN MORE
#MAZDADISCOVERS

Discover Europe's unique crafts with Mazda in new YouTube series.

LEARN MORE
ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

В Mazda CX-5 всичко е дело на дизайнерите. Получили свобода да следват вдъхновението си, те превърнаха визията и философията на Mazda в най-продавания SUV.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ПРАКТИЧНОСТ И ЕФЕКТИВНОСТ

Седнете в този емблематичен кабриолет за пътешествие из Външните Хебриди. Това е история за пъргавина, спиращи дъха гледки и няколко неочаквани обрата.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
УНИКАЛЕН ЯПОНСКИ ДИЗАЙН

Проучете причините за репутацията на Mazda като символ на дизайна. Нашите майстори на Takumi използват езика на формите и пространството, за да създадат усещането за динамично движение.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ДИСКОВЕ В СВЕТА

Присъединете се към Mazda на вълнуващи пътувания покрай норвежките фиорди, както и по крайбрежието на Португалия и из планините на Япония.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ