INSPIRE

ПРЕЦИЗНОСТТА СРЕЩА СТРАСТТА

Takefu Knife Village е дом на общност от изящни майстори - занаятчии, които са се обединили в името на една обща цел: да правят най-добрите ножове в света...

Страхотно остри и изящни, японските ножове са един от най-известните експортни продукти на страната, чиято световна репутация се засилва от нарастващия световен интерес към японската кухня и от възхода на домашното готвене след пандемията. Според японското издание "Таймс" стойността на износа на кухненски инструменти с остриета през 2022 г. е била рекордните 12 млрд. йени (с 30% повече от 9 млрд. през 2021 г.), а през 2023 г. заявките в търсачките за японски ножове вече са достигнали петгодишен връх.

И все пак здравословното хранене и домашното готвене са само една част от историята. Силата на популярността на японския нож се крие и в остротата на острието, усъвършенствана през вековете на майсторство в производството на мечове. Докато останалата част от света разчита на масово произвеждани заготовки за остриета, които все по-често се заточват машинно, японските ножове се коват на ръка, а притежателите им са почитани като занаятчии.

 

След като напуска университета, за да стане майстор в изработката на ножове, Такуми Икеда продължава да усъвършенства занаята си около 20 години по-късно.

"ПОСТОЯННО ОБМЕНЯМЕ ИДЕИ И УМЕНИЯ, ЗА ДА УСВОИМ ЗАНАЯТА СИ И ДА ПРЕДАДЕМ НА СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ ВСИЧКИ ПРИДОБИТИ ЗНАНИЯ И ОПИТ. ПО ТОЗИ НАЧИН ИНДУСТРИЯТА МОЖЕ ДА ПРОЦЪФТЯВА ОЩЕ ПОВЕЧЕ."

- TAKUMI IKEDA

 

Именно тази концепция за общност от занаятчии, които прилагат традиционни методи за справяне със съвременните предизвикателства, ни кара да пътуваме с влак до град Такефу, разположен в префектура Фукуи, за да посетим селището за ножове Такефу, където се изработват красивите Echizen Uchihamono - остри като бръснач ковани ножове.


"Туристите идват да ни посетят от всяко кътче на света", казва Мичио Касашима, главен секретар на общността, където занаятчии от 13 различни работилници изработва ковани ножове, използвайки умения и техники, предавани от поколенията. "Никога досега не сме виждали толкова голям скок в търсенето на Echizen Uchihamono [ковани ножове]."

В японското селище Takefu Knife Village общност от майстори на ножове си сътрудничи и работи заедно, за да изработва едни от най-добрите японски ножове.

Историята датира от векове. Произходът на ножарството в Такефу датира от XIV в., когато майсторът на мечове от Киото Чийозуру Куниясу открива, че достъпът до чиста вода и качествена стомана в района е идеален за усъвършенстване на занаята му. Първоначално Куниясу изработва куки за местните ковачи, които заедно с уменията му за изработване на японски мечове се превръщат в незабавен хит в цялата страна. Не след дълго Такефу се превръща в синоним на ковашкото майсторство.

Истинският прелом обаче настъпва с основаването на селището за ножове Такефу. С помощта на известния японски дизайнер Казуо Кавазаки във вековната практика за изработване на ножове се вгражда модерна концепция за промишлен дизайн и дух на общност.

Не всичко обаче е било лесно. Глобалната конкуренция от страна на евтини производители на ножове в чужбина, съчетана с отбягването на занаята от страна на по-младото поколение, довежда до спад на продажбите в края на миналия век. Вместо да се откажат от проекта обаче, Кавазаки и неговата общност от занаятчии търсят решение един от друг, проявявайки истински дух на претендент, който в крайна сметка ги кара да организират успешно изложение на ножове първо в Токио, а след това и в Ню Йорк. Резултатът е световно признание и завършване на селището за ножове Такефу през 1993 г.

Селото на ножовете Такефу е съчетало дълбокия дух на общността с древните традиции в производството на ножове.

Днес това дълбоко чувство на гордост и подкрепа на общността се простира много по-далеч от това, което са демонстрирали онези първоначални занаятчии. В цялото село Такефу ножарите от по-младото поколение също са решени да се докажат като майстори на ножове. Един от тях е Такуми Икеда, който се присъединява към Anryu Knives, една от работилниците в селото, след като завършва университета. Роден и израснал близо до Токио, Икеда се премества в Такефу, за да стане майстор на ножарството.

 

"Това е семеен бизнес, който има почти 150-годишна история от основаването си", казва Икеда. "В детството си гледах как дядо ми и чичо ми коват стоманени ножове. Чувствах се прав да се заема с тази професия в този град." Оттогава са минали 20 години, но Икеда твърди, че винаги има място за подобрение; както за него като занаятчия, така и за цялата индустрия.

"НОЖОВЕТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ КРАЙЪГЪЛЕН КАМЪК НА ЗАНАЯТЧИЙСТВОТО В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ. БЕЗ НОЖОВЕ НЕ БИ СЕ ПОЯВИЛ НИТО ЕДИН ОТ ЗАНАЯТИТЕ, КОИТО ИМАМЕ ДНЕС."


 

ЙОШИХИРО ЯУДЖИ

"Това, което е толкова специално за това село, е, че има традиции и култура, в която се насърчава да се учите един от друг, независимо от това към коя работилници принадлежите и независимо от възрастта ви", казва Икеда и пояснява, че процесът на учене и усъвършенстване няма край. "Непрекъснато обменяме идеи и умения, за да овладеем занаята си и да предадем всички придобити знания и опит на следващото поколение. По този начин индустрията може да процъфтява още повече."

Подобно на Икеда, Йошихиро Яуджи също е представител на следващото поколение занаятчии в Такефу, поел мисията не само да запази непокътната истинската същност на отдавна установеното изкуство, но и да го превърне в по-устойчива бизнес практика.
 
 

"Избрах ножарството като професия, защото според мен ножовете винаги са били крайъгълен камък на занаятчийството в човешката история. Без ножовете нямаше да се появи нито един от занаятите, които имаме днес", казва Яуджи. "Това е инструментът-майка на всички инструменти, благодарение на които са се появили всички занаяти, и този факт ме очарова до ден днешен."

"Също така трябва да се адаптираме към днешния климат и да се опитаме да станем по-продуктивни и ефективни като индустрия", продължава той. "Има части от процеса, които трябва да бъдат разгледани и модернизирани. Ако младите хора смятат, че нашата практика е остаряла и безполезна ... тогава тази специфична традиция на занаятчийството ще бъде загубена завинаги."

ЕДИНСТВЕНИЯТ И НЕПОВТОРИМ

Както и в много други занаятчийски традиции, ножарството е дейност, в която преобладават мъжете. Нодока Хирата е тук, за да промени това.

Един от най-важните процеси в производството на ножове е желязото, наречено ТАТАРА, при което майсторите ковачи създават ТАМА-ХАГАНЕ. В пряк превод "скъпоценна стомана", тя е известна като един от най-добрите изходни материали за изработване на най-добрите японски мечове и други изключително търсени продукти. Само малка част от съвременните ковачи са усвоили техниката за изработка на тама-хагане, а за Нодока Хирата се знае, че е единствената жена в този бранш.

"Гледах как съпругът ми - също ковач - прави всичко сам. Но това беше много тежка работа, затова се присъединих към него, за да му помагам. Така започна всичко", казва Хирата. "За неподготвените очи може да изглежда, че повтарям един и същ процес отново и отново, за да направя тама-хагане. Но всъщност правя най-малките промени в подхода си за направата му в зависимост от това в какво състояние е стоманата."

"Не познавам друга жена, която да е овладяла тази техника на татара, така че за мен е голяма чест да бъда единствената жена в Япония, която произвежда тази специална стомана."

Искате ли да видите повече? Влезте в работилницата на Хирата и станете свидетели на работата на един майстор тук.