Открийте повече подробности

10 СКРИТИ СЪКРОВИЩА В МУЗЕЯ НА MAZDA В ХИРОШИМАВ ХИРОШИМА СЕ НАМИРА НАЙ-ИЗВЕСТНИЯТ МУЗЕЙ НА МАЗДА, ОБНОВЕН ПРЕЗ МАЙ 2022 Г. ЛЮБИМ НА ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА ГРАДА И НА ТЕЗИ ПОСЕЩАВАЩИ ЗАВОДА. В 10-ТЕ ЗОНИ ИМА ИЗОБИЛИЕ ОТ АВТОМОБИЛНА ИСТОРИЯ, КОЯТО САМО ЧАКА ДА БЪДЕ ОТКРИТА...

 

За никого не е тайна, че Mazda е потопена в богато японско наследство. Основана през 1920 г. като Toyo Cork Kogyo Co (преименувана на Toyo Kogyo през 1927 г. и в крайна сметка на Mazda през 1984 г.), преди около 102 години, базираната в Хирошима автомобилна корпорация е свидетел на години на иновации и непрекъснати успехи по целия свят, с безброй емблематични дизайни на автомобили. Мнозина обаче не знаят колко дълбоки са корените на Mazda.

Музеят на Mazda, който се намира в централата на Mazda в Хирошима и е безплатен за обществеността. Това е идеалното място да преживеете това забележително и динамично минало. В 10 различни зони Музеят на Mazda улавя над 100 години от тази уникална история - от предизвикателни и иновативни технологии до награждаван дизайн и инженеринг от следващо поколение. Във всяка зона има перфектно представяне на предизвикателния дух на Mazda, с многобройни автомобилни удоволствия, които могат да бъдат открити...

ЗОНА 1

 

МАЛКАТА ТРИКОЛКА, КОЯТО ВЪЗСТАНОВИ ХИРОШИМА


В Осака, Япония, Джуджиро Мацуда поставя началото на пътя на Mazda, а един от най-ранните автомобили на Mazda е и един от най-забележителните: триколесен "камио".

 


Трябва да видите: Type-TCS посреща посетителите на музея на Mazda и перфектно отразява еклектичната история на марката. Той е изработен изцяло от произведени в страната части и е с 40% по-мощен от своя предшественик Type-DA, като може да превозва впечатляващите 400 кг товар. По-късно, през 1938 г., Mazda пуска Type-GA и възобновява производството му само четири месеца след края на Втората световна война. През следващата 1946 г. тя достига върха на пазара с обем на производството от 2430 единици. Бързо получава прозвището "Зеленият панел", намеквайки за зеленото арматурно табло, което символизира мира и безопасността. Type-GA остава в производство до 1949 г. Днес в музея на Mazda е изложен неговият наследник, моделът Type-GB, също в емблематичния цвят "Зелен панел".

 

ЗОНА 2 - 3

 

ЗОРАТА НА ДУШАТА ЧЕРВЕН КРИСТАЛ

 


В средата на 20-ти век Mazda насочва вниманието си към потребителските автомобили. От леки хечбеци до луксозни седани - разнообразна гама от автомобили започва да се появява по целия свят.

Задължително трябва да видите: Най-историческите и разпознаваеми автомобили на Mazda включват Cosmo Sport, Savanna и Cosmo AP (на снимката по-долу). Забележително е, че Cosmo AP е един от първите автомобили, които се пускат на пазара в червен цвят - рядкост за автомобилите в средата на 20-ти век, тъй като автомобилите от висок клас обикновено се произвеждат с черни, бели или сребристи цветове като стандарт. С този нестандартен подход се появява уникалната връзка на Mazda с цвета, който и до днес е синоним на марката. Cosmo Sport също е донякъде рядкост, тъй като днес по пътищата все още се движат около 480 от приблизително 1200 автомобила.

ЗОНА 4

 

 

СПОРТНИЯТ ПРОТОТИП ОТ ГРУПА С, КОЙТО СПЕЧЕЛИ ЛЬО МАН

 


Mazda демонстрира своя дух на претендент в редица световни състезателни серии, включително Льо Ман и IMSA. Запалете двигателите...

 


Трябва да видите: Една от най-атрактивните инсталации е Mazda 787B (на снимката), която стигна до победата в бруталното състезание "24 часа на Льо Ман". Музеят показва 787B в гараж в бокса, където посетителите могат да видят и сувенири от едно от най-известните състезания за издръжливост. През 1991 г. Джони Хърбърт, Фолкер Вайдлер и Бертран Гашо се състезават с екипа на Mazdaspeed, достигайки до историческа победа.

 

ЗОНА 5 - 6

 

ЕДИНСТВЕНИЯТ ДВИГАТЕЛ V12

 


Духът на откривател и претендент на Mazda продължава да се проявява в Зона 5-6, където осемдесетте години бяха изцяло насочени към настъпление на конкурентния пазар.

 


Трябва да се види: Първият и единствен двигател V12 на Mazda може да се разтледа в Зона 5, който е с работен обем 4000 куб. см и е разработен в периода от края на 80-те години до 1992 г. Чрез свързването на два V6 двигателя, развойният екип е искал да създаде двигател за най-добрия автомобил в света. Двигателят V12 така и не е пуснат на пазара, но духът на претендент на Mazda продължава да живее в уникалните разработки на двигатели, включително ротационен двигател с три ротора и двигател V6 с цикъл на Милър.

 

ЗОНА 7

 

 

ЛЕКИЯТ АВТОМОБИЛ, КОЙТО ДАДЕ НА СВЕТА "KODO: SOUL OF MOTION

 

Добре дошли в новото училище: Mazda CX-5, Mazda6 и MX-5 представят новата ера на Mazda с променящата се технология Skyactiv и уникалния дизайн Kodo.

 


Трябва да видите: Mazda CX-5 SUV, пуснат на пазара през 2012 г., беше първият автомобил, който представи новия "Kodo: Душата на движението". Твърди се, че елегантният, спортен силует е вдъхновен от гепард, готов да се нахвърли върху плячката си; а напредничавият дизайн се съчетава единствено с технологията Skyactiv, която увеличава максимално динамичните характеристики и ефективността. Това е кросоувър SUV с много чар.

ЗОНА 8 - 9

 

 

СМАЧКАНИЯТ АВТОМОБИЛ, УНИЩОЖЕН УМИШЛЕНО

 


С брилянтните превозни средства идват и безкомпромисните стандарти за безопасност. Може да се видят редица поразителни инсталации, както и да се наблюдава как автомобилите Mazda се изработват в реално време.

 


Задължително трябва да видите: Mazda CX-30, повредена по време на рутинни тестове за безопасност (на снимката), е един от най-разпознаваемите моменти в музея на Mazda. Въпреки че щетите по предната част на автомобила са значителни, кокпитът и интериорът остават добре защитени. В Зона 9 можете да се разходите и над производствената линия на Mazda в завода Ujina, който произвежда 1000 автомобила всеки ден. За завършването на всеки автомобил са необходими около 15 часа прецизна работа.

 

 

 

 

ЗОНА 10

 

ПОГЛЕД КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ВЕК

 


В Зона 10 не пропускайте да видите смелата стратегия на Mazda, ориентирана към бъдещето, и уникалните дизайни Kodo, включително велосипед, диван и впечатляваща скулптура Goshintai.

Трябва да видите: Мащабните, елегантни екстериори и вълнуващият характер на Mazda Vision Coupe и RX-VISION (на снимката) са перфектният завършек на музея на Mazda в Зона 10. Всеки от тези автомобили е вдъхнал живот с помощта на комбинираните умения на експерт по моделиране на глина, който използва уменията си, за да превърне идеите в модели в реален размер, които по-късно се превръщат в концептуални автомобили. В съседство с двата концептуални автомобила се намира Mazda LM55 Vision Gran Turismo, който представлява модел в реален размер на автомобила, наличен в състезателната игра Gran Turismo. Автомобилът обединява дизайнерската философия Kodo на Mazda с намигване към спечелилия Льо Ман Mazda 787B.

ВДЪХНОВЕНИЕ НА БОРДА

Открийте какво прави Mazda марка като никоя друга: уникална, изразителна, индивидуална. Събрали сме някои от най-вдъхновяващите материали за това какво се влага в нашите автомобили, както и къде могат да ви отведат те. Готови ли сте да се качите на борда?

#MAZDADISCOVERS

Discover Europe's unique crafts with Mazda in new YouTube series.

LEARN MORE
JAPANESE LACQUERWARE

Over millennia, the production of urushi art has elevated from a traditional Japanese craft into a high-brow art form that’s celebrated for its use of natural, long-lasting resources.

LEARN MORE
АМАМИ ОШИМА

С криволичещи пътища и вкусна храна, Амами Ошима не е далеч от континентална Япония, но въпреки това е отделен свят със зашеметяващи пътувания и богата кухня.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Речник на Mazda

Знаете ли произхода на името Mazda? Чували ли сте някога термина "джинба итай" и се чудите какво е това? означава ли или как се произнася? Вижте нашето изчерпателно ръководство за японския език на Mazda

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

В Mazda CX-5 всичко е дело на дизайнерите. Получили свобода да следват вдъхновението си, те превърнаха визията и философията на Mazda в най-продавания SUV.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ПРАКТИЧНОСТ И ЕФЕКТИВНОСТ

Седнете в този емблематичен кабриолет за пътешествие из Външните Хебриди. Това е история за пъргавина, спиращи дъха гледки и няколко неочаквани обрата.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
УНИКАЛЕН ЯПОНСКИ ДИЗАЙН

Проучете причините за репутацията на Mazda като символ на дизайна. Нашите майстори на Takumi използват езика на формите и пространството, за да създадат усещането за динамично движение.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ДИСКОВЕ В СВЕТА

Присъединете се към Mazda на вълнуващи пътувания покрай норвежките фиорди, както и по крайбрежието на Португалия и из планините на Япония.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ЕВОЛЮЦИЯТА НА ЕДНА ИКОНА

Раждането на една легенда: научете какво е допринесло за превръщането на Mazda CX-5 в един от най-продаваните SUV модели в своя клас.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ