#MAZDADISCOVERS

Японският занаят за производство на ножове

ЗА MAZDA DISCOVERS

 

Нашата поредица #MazdaDiscovers в YouTube ви запознава отблизо с някои от най-уникалните занаятчии в света. Подобно на Mazda, тези занаятчии са посветени на съчетаването на традиционни техники с модерен подход, създавайки необикновени предмети, изкуство и кулинарни преживявания. Техните вдъхновяващи истории са разказани от създатели на YouTube, които споделят подобна страст към занаята.

ШЕСТИ ЕПИЗОД

 

Шестият епизод на #MazdaDiscovers е с участието на Бенджамин Яворски, който пътува от Германия до Токио, Япония, за да се срещне с прочуто семейство в света на ножарството - Хиратас. Точно както майсторите Takumi на Mazda вдъхват живот на новите дизайни на автомобилите, семейство Хирата владее майсторството си, за да създава възвишени произведения на функционалното изкуство. Сукехира Хирата, майстор на меча, и съпругата му Нодока, специалист по стоманата, съчетават вековни методи със своите уникални щрихи, за да създават несравними ножове.

 

С 15-годишен опит Nodoka Hirata се захваща с производството на ножове, за да подпомага съпруга си. Според нея са необходими около пет години, за да се овладее основната техника, но обучението в ножарството е непрекъснато. Те се стремят към перфектния баланс при изработката на стоманата, което се смята за най-трудната част от процеса.

 

В работилницата си те не само изработват ножове и мечове, но и сами произвеждат стоманата, използвайки уникална техника, наречена "Tatara". Заслужава да се отбележи, че Нодока е единствената известна жена в Япония, която използва тази техника, факт, с който тя много се гордее.

Семейство Хирата изработва един нож за готвене за около седмица, тъй като първо произвежда стоманата. Процесът е подобен на този при изработването на традиционния японски меч катана. Семейството влага сърцето и душата си дори в един обикновен нож за готвене, отразявайки същата грижа за детайлите и съвършенството, която Mazda влага в дизайна на своите автомобили.

По същество занаятът на ножарството не се състои само в производството на функционален инструмент, а в пътя на създаването, усъвършенстването на техниките и стремежа към съвършенство, което отразява духа на собственото майсторство на Mazda.

Пътуването на Бенджамин в сърцето на японското занаятчийство беше незабравимо преживяване, което предложи дълбоко разбиране на културата, традициите и занаятчийските умения. Чрез фотоапарата си той улови моменти на вдъхновение, които ще останат с него завинаги. Точно както тези снимки съхраняват спомена за това приключение, същият дух на прецизност и страст движи отдадеността на Mazda да създава автомобили, които предизвикват радост при всяко пътуване.

ВСИЧКИ ЕПИЗОДИ

ЕПИЗОД 1

Първият епизод разказва за братята Бойсе, Микел и Алекс, режисьори от Испания, които пътуват с Mazda CX-5 от Мадрид до Лисабон, за да се срещнат с основателя на компанията за оформяне на дървени дъски за сърф Yoni Surfboards.

ОТКРИЙТЕ СЕГА
ЕПИЗОД 2

Във втория епизод от нашата поредица #MazdaDiscovers германските YouTube потребители Лилия и Кай пътуват от Кьолн до Рим, за да се срещнат с една от най-известните италиански нони, нона Нерина, която има мисия да сподели традиционния си занаят за приготвяне на паста с новото поколение.

ОТКРИЙТЕ СЕГА
ЕПИЗОД 3

Третият епизод на #MazdaDiscovers разказва за Джо Алам, който пътува от Лондон до Париж, за да се срещне с Никола Пинон, един от най-известните майстори на японски лак и кинцуги в Европа.

ОТКРИЙТЕ СЕГА
ЕПИЗОД 4

В четвъртия епизод на #MazdaDiscovers се срещаме с Родолф Миес, който пътува от Версай до Цюрих, за да се срещне с един от известните производители на шапки в Европа - Ерик Блум.

ОТКРИЙТЕ СЕГА
ЕПИЗОД 5

In episode five of #MazdaDiscovers, see filmmaker Erik Hedenfalk drive from Gothenburg to Copenhagen to visit Pernille Snedker Hansen at her marbeling studio.

ОТКРИЙТЕ СЕГА
ЕПИЗОД 6

Шестият епизод на #MazdaDiscovers е с участието на Benjamin Jaworskyj, който пътува от Германия до Токио, Япония, за да се срещне с прочуто семейство в света на ножарството - Хиратас.

ОТКРИЙТЕ СЕГА
ЕПИЗОД 7

В седмия епизод на #MazdaDiscovers се присъединяваме към Джо Алам на поучително пътешествие из Япония в света на кайсеки, където той се среща с майстор-готвача Тадаши Такахаши.

ОТКРИЙТЕ СЕГА
ЕПИЗОД 8

В осмия епизод на #MazdaDiscovers следваме Елис Ван Джейсън, който се отправя на пътешествие от швейцарските Алпи до Берлин, където среща Маркус Шимизу, лицето на Mimi Ferments.

ОТКРИЙТЕ СЕГА