INNOVATE

ЧОВЕШКА ХАРМОНИЯ В ДВИЖЕНИЕ

Инженерната философия ActivSync на Mazda поставя благосъстоянието ви над всичко останало

Ето една любопитна истина. Инженерите на Mazda прекарват толкова време в мислене за това как работи човешкото тяло, колкото и в създаване на революционни технологични компоненти. Те мислят за нашата стойка, равновесие и дори за начина, по който дишаме. Защо? Защото имат визия: да създават автомобили, които подобряват, а не влошават здравето ви.

 

Разбира се, този фокус върху хармонията на движението чрез дишане и стойка не е изобретение на Mazda. Човешкото тяло е било обект на изследване от незапомнени времена, а днес има дисциплини като бойните изкуства и балета, посветени на усъвършенстването на начина, по който се движим, както съзнателно, така и несъзнателно.

ЗА МАЙСТОРА ПО АЙКИДО ХИРОАКИ КОБАЯШИ ПРАВИЛНАТА СТОЙКА Е СВЪРЗАНА С РАЗГРЪЩАНЕТО НА ПЪЛНИЯ НИ ПОТЕНЦИАЛ.


За майстора по айкидо Хироаки Кобаяши, който ръководи организацията "Айкидо Кобаяши Доджо", правилната стойка е свързана с разгръщането на пълния ни потенциал. "Сега например рядко използваме горната част на ребрата си, но нашите предци в периода Едо са ги използвали добре", казва той. "Изобретените от тях айкидо движения изискват от нас да използваме гъвкаво ребрата си, за да постигнем правилна стойка и да движим тялото си от сърцевината, така че движенията ни да станат естествени и плавни. Ако съзнателно проектирате движенията си от сърцевината, когато готвите или почиствате, това помага при болки в раменете или бедрата."

ПРАВИЛНОТО ДИШАНЕ - НЕЩО, КОЕТО ВСИЧКИ ЕСТЕСТВЕНО ПРИЕМАМЕ ЗА ДАДЕНОСТ - СЪЩО Е ОТ РЕШАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ ЗА НАШЕТО БЛАГОСЪСТОЯНИЕ.

Правилното дишане - нещо, което всички естествено приемаме за даденост - също е от решаващо значение за нашето благосъстояние. "Някои от моите ученици спират да дишат, за да балансират или да се въртят бързо", казва Ханако Китазава, бивша солистка на Токийския градски балет, която сега ръководи балетната школа в Сидни. "Но това намалява количеството на кислорода, постъпващ в кръвта, което втвърдява мускулите и пречи на плавното движение." Ако го направите правилно, добавя Китазава, започвате несъзнателно да се свързвате със заобикалящия ви свят; тялото поглъща звука на оркестъра и се превръща в музикален инструмент, изпълняващ на сцената.
 
 

Инженерите на Mazda може и да не практикуват акидо или балет в своите работилници, но не си мислете нито за миг, че в централата в Хирошима не се правят иновации, ориентирани към човека. Перфектен пример за това е неотдавнашният тест на стелките за обувки. Изхождайки от предположението, че спортните постижения се постигат, когато спортистите демонстрират перфектна стойка и дишане почти без да се замислят за това, Mazda помоли 100 работници от завода да носят усъвършенствани стелки - предназначени да подпомагат стабилността и подвижността на стъпалата и таза - в обувките си, докато извършват физически труд. Теорията е, че правилната стойка е ключът към доброто здраве. Резултатът? 70% от тях твърдят, че изпитват по-малко умора и болки в гърба поради намаленото натоварване на краката и гърба. "Mazda се фокусира върху това, което хората правят несъзнателно", обяснява Ясуйоши Мушитани, старши главен инженер в отдела за развитие на динамиката на шасито на Mazda. "[Ние] създаваме автомобили, докато работим за по-доброто разбиране на това."

ОТ MAZDA СА РЕШЕНИ ДА "ОРГАНИЗИРАТ БАЛАНС МЕЖДУ ЧОВЕШКОТО ТЯЛО И СЪЗНАНИЕ ПО ВРЕМЕ НА ШОФИРАНЕ НА АВТОМОБИЛ".

 

Това ни връща към идеята за създаване на автомобили, в които колкото повече шофирате, толкова по-здрави ставате. Например Mazda усилено работи по създаването на оптимална поза за шофиране, която е насочена към активността на мускулите на багажника, които на свой ред работят в тандем с мозъка, за да поддържат баланса на тялото, когато ускорявате, намалявате скоростта или завивате в завои. Вие правите това несъзнателно и без да се замисляте, точно по същия начин, по който правилната стойка води до по-добро дишане: прегърбването затруднява диафрагмата, което може да доведе до повърхностно дишане и в крайна сметка до умора. Това са неща, за които просто не се замисляме, когато шофираме, но са неща, които Mazda е решена да усъвършенства в стремежа си да "организира баланса между човешкото тяло и съзнание, докато шофирате автомобил", обяснява Масаки Чиба, генерален мениджър на изследователския отдел за разработка на интегрирани системи за управление на Mazda.

Ясуйоши Мушитани, старши главен инженер в отдела за разработка на динамиката на шасито на Mazda (вляво), е запален по подобряването на изживяването при шофиране. Масаки Чиба, генерален мениджър на изследователския отдел за разработка на интегрирани системи за управление на Mazda, вдясно, е виден ръководител на разработването на ActivSync.
 
 

Подходът, който Mazda нарича "ActivSync" (активиране на ума, тялото и духа и синхронизиране с хората), е да се даде възможност на хората и да се постави здравето над всичко останало. Фокусирането върху емоционалното, умственото и физическото благополучие чрез множество допирни точки (например управление, спиране, ускоряване и позиция на седене) е доказателство за инженерния подход, ориентиран към човека, но ActivSync отива по-далеч.
 
 

Технологиите в кабината на Mazda са проектирани да предизвикват вълнение, като предизвикват емоции чрез фини сетивни преживявания. По-малкото физическо и психическо напрежение ободрява благосъстоянието, а по-добрите функции за безопасност вдъхват увереност на цялостното преживяване при шофиране. Целта е да се превърне рутинното шофиране в радост от шофирането. Това е истинска хармония в движението.

ВДЪХНОВЕНИЕ НА БОРДА

Открийте какво прави Mazda марка като никоя друга: уникална, изразителна, индивидуална. Събрали сме някои от най-вдъхновяващите материали за това какво се влага в нашите автомобили, както и къде могат да ви отведат те. Готови ли сте да се качите на борда?

 

Занаятчиите на Амалфийското крайбрежие

Историята на занаятчийството на Амалфийското крайбрежие в Италия е дълбока, а общността от занаятчии, които работят там, се отличава с всеотдайност, упоритост и дух на предизвикател.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
#MazdaDiscovers

Нашата поредица #MazdaDiscovers в YouTube ви запознава отблизо с някои от най-уникалните занаятчии в света. Подобно на Mazda, тези занаятчии са посветени на съчетаването на традиционни техники с модерен подход, създавайки необикновени предмети, изкуство и кулинарни преживявания.

Научете повече
#MAZDADISCOVERS

Открийте уникалните занаяти на Европа с Mazda в нова поредица в YouTube.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Съвършенство с човешко докосване

В Mazda съвършенството е с човешко докосване. Нашите занаятчии Takumi създават и усъвършенстват предметите на ръка, докато всеки детайл не стане точен. За да осъществим тази идея за майсторство, ние се приближихме - наистина отблизо. От глинени модели до боядисване - сътрудничеството с Macrofying приближава малките неща, които правят нашите автомобили толкова специални. Открийте Mazda така, както не сте я виждали досега: под микроскоп.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ПРЕОСМИСЛЕН РОТОРЕН ДВИГАТЕЛ

Иновативен, плавно работещ, предизвикателен - възможностите и ограниченията на роторния двигател винаги са вълнували автомобилната индустрия. Коя е по-добрата марка, която да ги превърне в успех, от Mazda?

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ИГЛИ

Скромната игла за шиене, първоначално използвана от самураите в битка, днес е синоним на съвременния град Хирошима и има своята история на произход.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
МАЙСТОР НА МЕТАЛА

Ютака Кавано е майстор Такуми - майстор занаятчия, който умее да създава изкуство чрез формата. Експерт в манипулирането на метала, неговата работа е символ на дизайна и занаятчийските умения, които могат да се видят на всички автомобили Mazda, слизащи от производствената линия. Mazda Stories каца в Хирошима, за да се запознае отблизо с работата му.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК
ВСИЧКИ ФУНКЦИИ ГОЛЕМИ И МАЛКИ

На пръв поглед не би било добре да сравнявате втулка за окачване - всяко отделно парче е с диаметър не по-голям от пет инча - с чифт пръчици за хранене. Въпреки това между тях има повече допирни точки, отколкото предполагате. Както обяснява Ясуйоши Мушитани от Mazda, втулката на окачването има много повече, отколкото се вижда на пръв поглед...

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК
АМАМИ ОШИМА

С криволичещи пътища и вкусна храна, Амами Ошима не е далеч от континентална Япония, но въпреки това е отделен свят със зашеметяващи пътувания и богата кухня.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
МУЗЕЙ НА MAZDA

Разгледайте 10 скрити съкровища в музея Mazda в Хирошима..

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
СТРАТЕГИЯ НА MAZDA ЗА МНОЖЕСТВО РЕШЕНИЯ

От преосмислянето на двигателя с вътрешно горене до разработването на изцяло електрическите автомобили на бъдещето, Mazda работи усилено, за да промени начина, по който мислим за устойчивостта.

ПРОЧЕТЕТЕ НАШАТА ИСТОРИЯ НА УСПЕХА
НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ДИСКОВЕ В СВЕТА

Присъединете се към Mazda на вълнуващи пътувания покрай норвежките фиорди, както и по крайбрежието на Португалия и из планините на Япония.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ