ИНОВАЦИЯ

НЕПОДВЛАСТНАТА НА ВРЕМЕТО КРАСОТА НА УРУШИ, ЯПОНСКИ ЛАК

В продължение на хилядолетия производството на уруши се е превърнало от традиционен японски занаят във високотехнологична форма на изкуство, която се слави с използването на естествени и дълготрайни ресурси. То често е синоним на самата Япония и, както доказва работата на награждавания художник Naoya Takayama, има няколко общи черти с отдадеността, която Mazda влага в своите главозамайващи дизайни. Mazda намира вдъхновение в тези древни техники, за да разработи съвършени цветни картини с истински блясък, подчертаващи фините детайли на техния награждаван дизайн Kodo. 

"Японските лакови изделия, покрити с тънък слой сок от дървото уруши, се използват за защита и декорация на предмети, съчетаващи изкуство и функция, от 10 000 години." 

Докоснете го и ще го почувствате нежен като кожа. Вгледайте се в повърхността му и тя ще ви заплени с дълбок блясък. Японските лакови изделия, покрити с тънки слоеве сок от дървото уруши, са върхът на древната традиция и майсторство, а сега, когато светът се обръща към екологично устойчивите продукти, никога не е имало по-добър момент да отпразнуваме изкуството на уруши.

 

Сокът на уруши, получен от вид дърво, което расте само в Източна Азия, се използва за защита и декорация на предмети, съчетавайки изкуство и функция, от 10 000 години.

Повърхността, боядисана с уруши, е устойчива на корозивни киселини и основи, което ѝ придава голяма издръжливост, но тъй като изсъхва, като абсорбира влагата от въздуха, тя излъчва деликатен блясък. "Ето защо покритието изглежда влажно и меко и има уникален блясък", казва Наоя Такаяма, награждаван художник на уруши в Хирошима. "Умението се крие в начина, по който се разкрива тази текстура."

Задачата е сложна и изпитателна за търпението: художникът нанася десетки слоеве от покритието уруши, като чака дни наред всеки слой да изсъхне, преди да го шлифова до дебелина 0,03 мм. Такаяма е похвален за сръчния си подход към техниката akebono-nuri, като създава черни и червени градации на няколко слоя, а не на един, което придава дълбочина на декорацията.

ТЕХНОЛОГИЯТА TAKUMINURI НА MAZDA: ЧОВЕШКО ДОКОСВАНЕ ЗА ВИСОКОКАЧЕСТВЕНО ПОКРИТИЕ НА БОЯТА

 

Използването на слоеве боя за добавяне на дълбочина и поддържане на деликатни детайли е толкова ефективно, че Mazda включва техниката в своята роботизирана технология за боядисване Takuminuri, която, използвайки различни точки за данни, имитира докосването и техниката на човешкия художник до невероятно прецизни детайли. Нещо повече, през 2022 г. се отбелязва както 10-годишнината на Takuminuri, така и лансирането на нов, привличащ вниманието цвят Artisan Red - необикновено червено, което напомня на отлежало вино, направено с ненадминато майсторство. Той се присъединява към гамата от първокласни цветове на каросерията на Mazda като Soul Red Crystal, Polymetal Grey и Rhodium White, като всички те се състоят от три слоя: прозрачен слой, полупрозрачен слой боя и отразяващ/абсорбиращ слой. Той съчетава изключителен естетически вид с намален отпечатък върху околната среда. Дръзката боя Takuminuri е проектирана така, че да подчертае силата и красотата чрез формата, като същевременно осигурява по-богата дълбочина, по-силни отражения и като цяло привличаща вниманието естетика на автомобила.

Мазда също се идентифицира с добре усъвършенстваната изработка на Такаяма, тъй като той също разчита на ръката и окото, на сложен баланс между добавянето на цветен лак и последващото му полиране. Художниците на Urushi също проявяват творчество, като избират какво да добавят към млечнобелия сок, за да създадат нов цвят или текстура. Такаяма се снабдява с характерната за него съставка - черупка от стрида на прах - на място в Хирошима, където се намира и централата на Mazda. Той я добавя към основното покритие - важен слой, който прави готовото изделие устойчиво на вода и влага, така че да не ерозира, дори и да се напука. "Искам тези чаши да се използват всеки ден, затова обръщам допълнително внимание на безопасността", казва той.

РОДИЕВО БЯЛО: ПЕРФЕКТНИЯТ ЦВЯТ, ПОДЧЕРТАВАЩ ДИЗАЙНА НА KODO

 

За Mazda внимателното нанасяне на слоевете също е от решаващо значение за успешния процес и прецизния, висококачествен резултат. Значението на kouhaku в японската култура, комбинацията от червено и бяло, особено въплътена в националния флаг, и естетиката на изваждането от света на "Дзен" мотивират творците на Mazda да работят усилено, за да постигнат безупречно завършен бял цвят. Rhodium White използва алуминиеви люспи за създаване на равномерен отразяващ слой с дебелина само 0,5 микрона. В комбинация с копринено гладкото, финозърнесто бяло и прозрачния слой резултатът е "фино бяло с усещане за метал в начина, по който повърхността блести", казва Окамото, старши творчески експерт на Mazda в отдел "Дизайн". Със своя уникален метален блясък, богата дълбочина, сияние и фина зърнистост родиевото бяло подчертава сенките, които са изкусно изваяни в дизайна Kodo на Mazda. Защото цветът не е просто финалният щрих на дизайна в Mazda. Той се счита за съществен елемент на самата форма. 

КОГАТО ИНОВАЦИЯТА СРЕЩА ТРАДИЦИЯТА В ТЪРСЕНЕ НА НАЙ-ДОБРОТО БЯЛО

 

 

Тъй като изделията уруши се изработват от праисторически времена, Такаяма се опитва да не се чувства ограничен от традицията и затова иновациите са ключови за неговата философия на проектиране, казва той. "Поколенията преди нас са развивали занаята с мисъл за бъдещето, така че ние също трябва да се стремим да развиваме дизайна - искам да правя нови неща с вечни техники."

 

 

Този непоколебим ангажимент към иновациите е в основата и на Mazda и едва след разработването на технологията Takuminuri стана възможно да се създадат лакови покрития, които са толкова удивително отразяващи, че да работят в хармония с фините контури, изработени от дизайнерите на Mazda. Бялата боя изисква повече слоеве, тъй като е по-прозрачна, поради което най-голямото предизвикателство при разработването на Rhodium White беше да се премахнат неравностите. Въпреки това инженерите на Mazda разработиха техника за обработка на дебелината на боята на нанометрово ниво, за да постигнат същата белота, като същевременно намалиха близо 30% от дебелината и получиха прецизно разпръскване на алуминиевите люспи. Това позволи на Mazda да произвежда масово боя, която обикновено е възможна само в ръцете на Takumi.

ЯПОНСКИ ЛАКОВИ ИЗДЕЛИЯ - ПРОДУКТ НА НАШЕТО ВРЕМЕ

 

Изработени от естествени материали, японските лакови изделия са интелигентен избор за хората, които се грижат за околната среда. "Те са леки и издръжливи и могат да се използват всеки ден както от млади, така и от стари", казва Такаяма. Изкуството на Уруши въплъщава идеята, характерна за японската естетика, за това, че произведението е живо, че притежава независима жизненост. Ако някое лаково изделие се повреди, майсторите на уруши са готови да му вдъхнат нов живот. Те го поправят с помощта на древна техника, наречена кинцуги, като се възползват от силните адхезивни свойства на сока уруши, за да съединят отломките и пукнатините по артистичен начин, който с помощта на злато и други метали създава нов начин за изразяване и възприемане на формата на изкуството.
За тези, които за първи път опитват продукти от уруши, Такаяма препоръчва купички за супа. "Налейте гореща супа в купата, задръжте я и топлината ще се прехвърли леко в ръцете ви", казва той. "Японците отпиват направо от купата. Опитайте и ще можете да се насладите на текстурата, наподобяваща кожа, върху устните си".

ВДЪХНОВЕНИЕ НА БОРДА

 

Открийте какво прави Mazda марка като никоя друга: уникална, изразителна, индивидуална. Събрали сме някои от най-вдъхновяващите материали за това какво се влага в нашите автомобили, както и къде могат да ви отведат те. Готови ли сте да се качите на борда?

#MAZDADISCOVERS

Открийте уникалните занаяти на Европа с Mazda в нова поредица в YouTube.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Съвършенство с човешко докосване

В Mazda съвършенството е с човешко докосване. Нашите занаятчии Takumi създават и усъвършенстват предметите на ръка, докато всеки детайл не стане точен. За да осъществим тази идея за майсторство, ние се приближихме - наистина отблизо. От глинени модели до боядисване - сътрудничеството с Macrofying приближава малките неща, които правят нашите автомобили толкова специални. Открийте Mazda така, както не сте я виждали досега: под микроскоп.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ПРЕОСМИСЛЕН РОТОРЕН ДВИГАТЕЛ

Иновативен, плавно работещ, предизвикателен - възможностите и ограниченията на роторния двигател винаги са вълнували автомобилната индустрия. Коя е по-добрата марка, която да ги превърне в успех, от Mazda?

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ИГЛИ

Скромната игла за шиене, първоначално използвана от самураите в битка, днес е синоним на съвременния град Хирошима и има своята история на произход.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
МАЙСТОР НА МЕТАЛА

Ютака Кавано е майстор Такуми - майстор занаятчия, който умее да създава изкуство чрез формата. Експерт в манипулирането на метала, неговата работа е символ на дизайна и занаятчийските умения, които могат да се видят на всички автомобили Mazda, слизащи от производствената линия. Mazda Stories каца в Хирошима, за да се запознае отблизо с работата му.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК
ВСИЧКИ ФУНКЦИИ ГОЛЕМИ И МАЛКИ

На пръв поглед не би било добре да сравнявате втулка за окачване - всяко отделно парче е с диаметър не по-голям от пет инча - с чифт пръчици за хранене. Въпреки това между тях има повече допирни точки, отколкото предполагате. Както обяснява Ясуйоши Мушитани от Mazda, втулката на окачването има много повече, отколкото се вижда на пръв поглед...

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК
АМАМИ ОШИМА

С криволичещи пътища и вкусна храна, Амами Ошима не е далеч от континентална Япония, но въпреки това е отделен свят със зашеметяващи пътувания и богата кухня.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
МУЗЕЙ НА MAZDA

Разгледайте 10 скрити съкровища в музея Mazda в Хирошима..

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
СТРАТЕГИЯ НА MAZDA ЗА МНОЖЕСТВО РЕШЕНИЯ

От преосмислянето на двигателя с вътрешно горене до разработването на изцяло електрическите автомобили на бъдещето, Mazda работи усилено, за да промени начина, по който мислим за устойчивостта.

ПРОЧЕТЕТЕ НАШАТА ИСТОРИЯ НА УСПЕХА
Речник на Mazda

Знаете ли произхода на името Mazda? Чували ли сте някога термина "джинба итай" и се чудите какво е това? означава ли или как се произнася? Вижте нашето изчерпателно ръководство за японския език на Mazda

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ДИСКОВЕ В СВЕТА

Присъединете се към Mazda на вълнуващи пътувания покрай норвежките фиорди, както и по крайбрежието на Португалия и из планините на Япония.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
УНИКАЛЕН ЯПОНСКИ ДИЗАЙН

Проучете причините за репутацията на Mazda като символ на дизайна. Нашите майстори на Takumi използват езика на формите и пространството, за да създадат усещането за динамично движение.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ПРОЧЕТЕТЕ НАШАТА ИСТОРИЯ НА УСПЕХА

Водени от иновациите и получили свобода да следват вдъхновението си, запознайте се с дизайнерите и инженерите, които превърнаха визията и философията на Mazda в последното поколение на Mazda CX-5. Какво е предизвикало тяхното въображение? Как са действали?

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ТЕХНИТЕ ИДЕИ
ЕВОЛЮЦИЯТА НА ЕДНА ИКОНА

Раждането на една легенда: научете какво е допринесло за превръщането на Mazda CX-5 в един от най-продаваните SUV модели в своя клас.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

В Mazda CX-5 всичко е дело на дизайнерите. Получили свобода да следват вдъхновението си, те превърнаха визията и философията на Mazda в най-продавания SUV.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ПРАКТИЧНОСТ И ЕФЕКТИВНОСТ

Седнете в този емблематичен кабриолет за пътешествие из Външните Хебриди. Това е история за пъргавина, спиращи дъха гледки и няколко неочаквани обрата.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ