ВДЪХНОВЕНИЕ

МАЙСТОР НА МЕТАЛА

Ютака Кавано е майстор Такуми - майстор занаятчия, който умее да създава изкуство чрез формата. Експерт в манипулирането на метала, неговата работа е символ на дизайна и занаятчийските умения, които могат да се видят на всички автомобили Mazda, слизащи от производствената линия. Mazda Stories каца в Хирошима, за да се запознае отблизо с работата му.

 

 

В Хирошима, Япония, е гореща и влажна сутрин. В целия град пътниците се стягат да хванат влака, децата отиват на училище с велосипеди, а кафенетата предлагат сутрешни напитки. Ютака Кавано, старши специалист в Студиото за дизайнерско моделиране, обаче подготвя на работната си маса комплекта си от десетки чукове и дървени чукчета и безброй остри като бръснач ножици за ламарина. Докато генераторите бръмчат и щракат зад него, Кавано е готов за поредния работен ден.

 

 

"(КАВАНО) МОЖЕ ЛЕСНО ДА БЪДЕ ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА MAZDA
ОРИЕНТИРАН КЪМ ЧОВЕКА ПОДХОД КЪМ ДИЗАЙНА."

 

Неговата база е сравнително по-хладното студио за дизайнерско моделиране на Mazda, където майсторът Takumi е започнал да удря с чук и да огъва тънко парче ламарина. Той манипулира блестящия материал, за да създаде уникално, единствено по рода си произведение на изкуството, което поразително прилича на дизайна, който може да се види по всички автомобили Mazda, слизащи от производствената линия. Работейки само върху едно от общо 11-те парчета, които ще се слеят в един-единствен обект, Кавано създава скулптурата Rashin с помощта на чукове, клещи и винкели. Крайният продукт ще прилича на гладко, безпроблемно и блестящо произведение на изкуството, което прави паралели с настоящите дизайни на Mazda, но също така насочва към бъдещите идеали за дизайн в бъдещите автомобили.

"ДИЗАЙНЕРИТЕ НА MAZDA ОТИВАТ ДИРЕКТНО ПРИ КАВАНО, ЗА ДА СЕ ДОКОСНАТ ДО МИСЛИТЕ МУ И ДА ПОЧЕРПЯТ ВДЪХНОВЕНИЕ ЗА ДИЗАЙНА НА КОНЦЕПТУАЛНИТЕ АВТОМОБИЛИ, КОИТО ОФОРМЯТ БЪДЕЩИТЕ ГАМИ НА MAZDA."

Виртуоз във всяко отношение, Кавано изглежда у дома си в работилницата сред износени инструменти, лентови триони и маски за горелки. Заобиколен от проекти и произведения в процес на изпълнение, той лесно може да бъде олицетворение на ориентирания към човека подход на Mazda към дизайна. Това е така, защото, макар че уникалната работа на майстора Такуми не би изглеждала неуместна в музей на съвременния дизайн или в елитна художествена галерия, реалните последици от неговата работа са по-практични и по-широки. Наистина, разказва се, че дизайнерите на Mazda отиват директно при Кавано, за да се поинтересуват от мислите му и да почерпят вдъхновение за концептуалните проекти на автомобилите, които оформят бъдещите гами на Mazda. По същия начин неговите произведения от ламарина имат пряка връзка с автомобилите, които се произвеждат само на стотици метри от работилницата: лъскавият метал, който може да се види в цялото му студио, е използван като вдъхновение за хромираните интериорни облицовки и цялостната форма на автомобила на Mazda в модели, сред които Mazda3.

 

Тези резултати обаче не са свързани само с подобряване на външния вид. Работите на Кавано често предизвикват у зрителя емоции, включително щастие и удовлетворение. Независимо дали това е умишлено или не, именно неговата убеденост в занаята може да изведе тези възприятия на нови висоти. "Ако хората гледат работата ми и се чувстват щастливи от нея, значи и аз съм щастлив", казва той с усмивка.

  
За да работи, Кавано трябва да изработи собствено оборудване по поръчка и да направи специални модификации на готови инструменти. Неговите чукове, приставки за клещи и наковални, изработени по поръчка, са нагласени и оформени за директна, специфична употреба и представляват чудеса сами по себе си. Защитите на китките му също са изработени от заострен деним, за да предпазват китките му. Както демонстрира, Кавано може да използва и пукнатините, открити в основата на износено дърво, като лост за оформяне на медни изделия. Всичко това е част от постоянната мисия да подобри както себе си, така и, като пряк резултат, да прокара дизайнерската стратегия на Mazda в бъдещето.

Всичко това се постига чрез monotsukuri - термин, който се използва за безупречно планиране, проектиране, разработване и производство на продукти.

"Все още смятам, че има области [в работата ми], които трябва да подобря, защото не мисля, че са достатъчни", казва той. "Трябва наистина да продължавам да се усъвършенствам и да се посветя на по-високо ниво".

 "Нещо, създадено от човешки ръце, е много важно. То не бива да се губи."

 

- ЮТАКА КАВАНО

 

download

От външна гледна точка изглежда, че Кавано вече е достигнал до това по-високо ниво на дизайн и влияние в Mazda. Откакто започва да се занимава с металообработка на 18-годишна възраст, Кавано работи в множество дисциплини в Mazda. Започва да се обучава за Националното състезание по умения, след което се занимава с производство на каросерии, преди да премине към дизайнерския отдел на Mazda. Там той усъвършенства занаята си в продължение на почти четири десетилетия, като се занимава не само с металообработка, но и с боядисване и шиене. В наши дни ролята му е да вдъхва живот на идеите на дизайнерите, оформени в глина или цифрово, като използва различни материали като метал, смола и кожа, за да създава модели и произведения на изкуството с допълнителна изразителност и прецизност. Той също така си сътрудничи с по-младото поколение дизайнери и художници при създаването на произведения на изкуството и образци на модели, като предава уникалните си познания в областта на металообработката и дълбокото си, вкоренено разбиране на философията на дизайна на Mazda. "Работя директно с тях", казва той, "давам им съвети и също така се уча от тях. Ние работим и се развиваме заедно, вършейки истинска работа."

Вече 60-годишен, Кавано се превърна в непоклатим пример за японското наследство и уникални умения, които работят заедно с цифровизацията. Нещо повече, кариерата му надхвърля рамките на Mazda. На Кавано е възложена задачата да изработи медна рамка за вечния огън на храма Дайшоин в Мияджима и, работейки с други компании от Хирошима, се вдъхновява от наследството на производството в града. Неизбежно неговият траен дизайн пленява зрителите още от създаването си. "Ако можеш да видиш нещо, което е създадено на ръка, то ти дава топлина", завършва той. "Нещо, създадено от човешки ръце, е много важно. То не бива да се губи."

ВДЪХНОВЕНИЕ НА БОРДА

Открийте какво прави Mazda марка като никоя друга: уникална, изразителна, индивидуална. Събрали сме някои от най-вдъхновяващите материали за това какво се влага в нашите автомобили, както и къде могат да ви отведат те. Готови ли сте да се качите на борда?

JAPANESE LACQUERWARE

Over millennia, the production of urushi art has elevated from a traditional Japanese craft into a high-brow art form that’s celebrated for its use of natural, long-lasting resources.

LEARN MORE
#MAZDADISCOVERS

Discover Europe's unique crafts with Mazda in new YouTube series.

LEARN MORE
ИГЛИ

Скромната игла за шиене, първоначално използвана от самураите в битка, днес е синоним на съвременния град Хирошима и има своята история на произход.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК
ВСИЧКИ ФУНКЦИИ ГОЛЕМИ И МАЛКИ

На пръв поглед не би било добре да сравнявате втулка за окачване - всяко отделно парче е с диаметър не по-голям от пет инча - с чифт пръчици за хранене. Въпреки това между тях има повече допирни точки, отколкото предполагате. Както обяснява Ясуйоши Мушитани от Mazda, втулката на окачването има много повече, отколкото се вижда на пръв поглед...

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК
МУЗЕЙ НА MAZDA

Разгледайте 10 скрити съкровища в музея Mazda в Хирошима..

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
АМАМИ ОШИМА

С криволичещи пътища и вкусна храна, Амами Ошима не е далеч от континентална Япония, но въпреки това е отделен свят със зашеметяващи пътувания и богата кухня.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ДИСКОВЕ В СВЕТА

Присъединете се към Mazda на вълнуващи пътувания покрай норвежките фиорди, както и по крайбрежието на Португалия и из планините на Япония.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ПРАКТИЧНОСТ И ЕФЕКТИВНОСТ

Седнете в този емблематичен кабриолет за пътешествие из Външните Хебриди. Това е история за пъргавина, спиращи дъха гледки и няколко неочаквани обрата.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

В Mazda CX-5 всичко е дело на дизайнерите. Получили свобода да следват вдъхновението си, те превърнаха визията и философията на Mazda в най-продавания SUV.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
УНИКАЛЕН ЯПОНСКИ ДИЗАЙН

Проучете причините за репутацията на Mazda като символ на дизайна. Нашите майстори на Takumi използват езика на формите и пространството, за да създадат усещането за динамично движение.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ЕВОЛЮЦИЯТА НА ЕДНА ИКОНА

Раждането на една легенда: научете какво е допринесло за превръщането на Mazda CX-5 в един от най-продаваните SUV модели в своя клас.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ