ИНОВАЦИЯ

ОСТРИЕТО: КАК ИГЛИТЕ ОТ ХИРОШИМА СТАНАХА ГЛОБАЛНИ

СКРОМНАТА ИГЛА ЗА ШИЕНЕ, ПЪРВОНАЧАЛНО ИЗПОЛЗВАНА ОТ САМУРАИТЕ В БИТКА, ДНЕС Е СИНОНИМ НА СЪВРЕМЕННИЯ ГРАД ХИРОШИМА И ИМА ПОДХОДЯЩА ИСТОРИЯ НА ВЪЗНИКВАНЕ.


Когато един самурай се отправя към битката, сред екипировката му се крие един предмет, който може да не очаквате: скромната игла за шиене. Макар и да не е толкова величествена или страшна като прочутия меч на самурая, иглата е била незаменима при спешни случаи - веднага е била под ръка, за да поправи разкъсване или да затвори рана. Първоначално самураите сами са изработвали иглите.

 


По време на феодалния период в Япония районът на Хирошима, където се намира Mazda, е бил управляван от самурайския клан Асано. За да се възползва от изобилните запаси от желязо в областта и за да запази заетостта на самураите си в мирно време, кланът приема производството на игли като официална индустрия.

Благодарение на високото си качество ръчно изработените игли от Хирошима се търгуват в цяла Япония и в крайна сметка се изнасят по целия свят.

 

 

Изработването на една игла изцяло на ръка е сложна и щателна работа, която изисква 28 различни стъпки. Кланът бързо си извоюва репутация на качествен производител и иглите Hiroshima се търгуват широко в цяла Япония. Механизацията започва през XIX в., след падането на феодалната система и въвеждането на западните технологии, но фокусът върху съвършенството остава. Скоро иглите на Хирошима се изнасят по целия свят.

Смята се, че тази популярност се дължи на японската стоманодобивна промишленост, която разработва метода Tatara, считан за технологично напреднал за времето си. Смята се, че като древна японска практика, производството на желязо по метода Tatara в Хирошима и околните региони е изиграло значителна роля в производството на Япония.

В крайна сметка това ще даде основата на занаятчийската философия на моноцукури - термин, който съдържа обединението на умение, ноу-хау и дух в японската страст към занаятите и производството - и бързо ще бъде популяризиран в други индустрии. Висококачествената стомана се използва за производство на пили, триони и игли, а трайният дух на моноцукури в крайна сметка преминава в корабостроенето и автомобилостроенето в Хирошима и околностите.

Дори и след опустошителните събития на Втората световна война иглената индустрия в Хирошима се възстановява сравнително бързо, отчасти поради голямото търсене на игли, тъй като хората се опитват да заменят изгубените домакински вещи и дрехи. Усилията за възстановяване също така се възползват от необичайно добрия достъп на Хирошима до квалифицирана работна ръка.

"Благодарение на дългогодишната традиция в производството на стомана в този район, както и на корабостроенето в близкия град Куре, беше възможно да се наемат опитни механици, които да изработят по поръчка специализираните машини, необходими за производството на игли", казва Казуясу Харада, старши управляващ директор на Tulip Co. Ltd., чийто дядо основава фабрика за игли през 1948 г. в град Хирошима. Днес компанията снабдява японските училища с игли, използвани в часовете по домашна икономика, както и професионалните майстори на игли и любители по целия свят.

"ИГЛАТА Е ТОЛКОВА ПОЗНАТ ПРЕДМЕТ, ЧЕ ХОРАТА МОГАТ ПОГРЕШНО ДА Я СМЯТАТ ЗА ОБИКНОВЕН ИНСТРУМЕНТ."

 

КАЗУЯСУ ХАРАДА

"Иглата е толкова познат предмет, че хората могат погрешно да я смятат за обикновен инструмент", казва Харада. "Но производственият процес е едновременно сложен и комплексен, изискващ много различни технически процеси, включително рязане, щамповане, шлифоване и електропокритие. Производителите от Хирошима работят непрекъснато за подобряване на всеки процес и за създаване на иновативни игли, които да обслужват разнообразни нужди."

 

 

Подобно на изработката на фин меч, стоманата се закалява и темперира, така че иглата да бъде здрава и гъвкава, но същевременно устойчива на огъване и счупване. Ухото се полира отвътре и отвън за по-лесно нанизване на конеца, а върхът се подлага на полиране с абразив с висока плътност, за да се гарантира остротата му.

 

Тези игли трябва да са здрави и гъвкави, но устойчиви на огъване и счупване.

 

Дори когато една игла се счупи или върхът ѝ се изтъпи, тя не се изхвърля просто така. По дългогодишна традиция иглите и игличките, които са изживели своята полезност, се отнасят в храмове или светилища. За да се осигури "меко приземяване" по пътя към пенсионирането, малките инструменти се поставят с върха надолу в гладка торта от тофу. След това с ритуал, наречен hari kuyō, им се благодари за тяхната служба. Обичаят започва преди около четиристотин години и все още се спазва в някои храмове и светилища в страната, обикновено на 8 февруари или декември.

 

 

"Качествената игла е много по-удобна и позволява да шиете с часове, без да се уморявате", казва Муцуко Яватагаки, професионален квилинг и инструктор по шев. "Получавате и по-добри резултати. Добрите инструменти допринасят за добрата работа."

ВДЪХНОВЕНИЕ НА БОРДА

Открийте какво прави Mazda марка като никоя друга: уникална, изразителна, индивидуална. Събрали сме някои от най-вдъхновяващите материали за това какво се влага в нашите автомобили, както и къде могат да ви отведат те. Готови ли сте да се качите на борда?

#MAZDADISCOVERS

Discover Europe's unique crafts with Mazda in new YouTube series.

LEARN MORE
JAPANESE LACQUERWARE

Over millennia, the production of urushi art has elevated from a traditional Japanese craft into a high-brow art form that’s celebrated for its use of natural, long-lasting resources.

LEARN MORE
МАЙСТОР НА МЕТАЛА

Ютака Кавано е майстор Такуми - майстор занаятчия, който умее да създава изкуство чрез формата. Експерт в манипулирането на метала, неговата работа е символ на дизайна и занаятчийските умения, които могат да се видят на всички автомобили Mazda, слизащи от производствената линия. Mazda Stories каца в Хирошима, за да се запознае отблизо с работата му.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК
ВСИЧКИ ФУНКЦИИ ГОЛЕМИ И МАЛКИ

На пръв поглед не би било добре да сравнявате втулка за окачване - всяко отделно парче е с диаметър не по-голям от пет инча - с чифт пръчици за хранене. Въпреки това между тях има повече допирни точки, отколкото предполагате. Както обяснява Ясуйоши Мушитани от Mazda, втулката на окачването има много повече, отколкото се вижда на пръв поглед...

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК
МУЗЕЙ НА MAZDA

Разгледайте 10 скрити съкровища в музея Mazda в Хирошима..

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
АМАМИ ОШИМА

С криволичещи пътища и вкусна храна, Амами Ошима не е далеч от континентална Япония, но въпреки това е отделен свят със зашеметяващи пътувания и богата кухня.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Речник на Mazda

Знаете ли произхода на името Mazda? Чували ли сте някога термина "джинба итай" и се чудите какво е това? означава ли или как се произнася? Вижте нашето изчерпателно ръководство за японския език на Mazda

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

В Mazda CX-5 всичко е дело на дизайнерите. Получили свобода да следват вдъхновението си, те превърнаха визията и философията на Mazda в най-продавания SUV.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ПРАКТИЧНОСТ И ЕФЕКТИВНОСТ

Седнете в този емблематичен кабриолет за пътешествие из Външните Хебриди. Това е история за пъргавина, спиращи дъха гледки и няколко неочаквани обрата.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
УНИКАЛЕН ЯПОНСКИ ДИЗАЙН

Проучете причините за репутацията на Mazda като символ на дизайна. Нашите майстори на Takumi използват езика на формите и пространството, за да създадат усещането за динамично движение.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ДИСКОВЕ В СВЕТА

Присъединете се към Mazda на вълнуващи пътувания покрай норвежките фиорди, както и по крайбрежието на Португалия и из планините на Япония.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ