ИЗПОЛЗВАЙТЕ

ЗАНАЯТЧИИТЕ ОТ КРАЙБРЕЖИЕТО НА АМАЛФИ

Историята на занаятчийството на Амалфийското крайбрежие в Италия е дълбока, а общността от занаятчии, които работят там, се отличава с всеотдайност, упоритост и дух на предизвикател. 
 
 

По 60-километровия криволичещ път strada statale 163 Amalfitana (SS163), известен повече като "Амалфийската магистрала", се свързват южните италиански градове Соренто и Амалфи. Първоначално построена от римляните, преди да бъде реставрирана през 30-те години на XIX в., сега тя предоставя драматични гледки към Тиренско море на милионите посетители, които всяка година се наслаждават на балния климат - температурите редовно надхвърлят 30 °C. Но тази пътна артерия е нещо повече от местна забележителност; тя е важна част от инфраструктурата, която свързва над дузина крайбрежни градове и техните трудолюбиви общности.


И все пак тези зигзагообразни пътища с перфектни къщи в пастелни цветове и лимонови горички по хълмовете са само фон на моето пътуване. Проследявам пътя с Mazda CX-60, за да открия конкретна местна общност, която както поради топографията на крайбрежието, така и поради тълпите от посетители всяка година, е вкоренена в региона от векове, и за да открия как тя поддържа традициите, като същевременно отговаря на изискванията на все по-дигиталното бъдеще.

ГЛЕДАЙ: MAZDA CX-60 ИЗСЛЕДВА КРАЙБРЕЖИЕТО НА АМАЛФИ

Всяко от тях разчита на майсторство, което се предава от поколение на поколение, точно както прави Mazda със своите занаятчии Takumi в Япония. Тези умения не са по-добър пример от тези в салона на CX-60, с неговите красиви сложни шевове и внимателно подбрани материали. Това със сигурност оказва успокояващо влияние, докато провирам автомобила между витрините на магазините и търсачите на сувенири.

АНТОНЕТА АМЕДОЛА

ОТ ПОКОЛЕНИЯ НАСАМ AMATRUDA ПРОИЗВЕЖДА РЪЧНО ИЗРАБОТЕНА ХАРТИЯ, А СЕГА НАЧЕЛО НА КОМПАНИЯТА Е АНТОНИЕТА АМЕНКОЛА.

Високо над град Амалфи, вградена в склона на хълма, се намира фабриката за хартия Amatruda. Хартията се произвежда в региона още от XIII в., а в пика на своето съществуване е имало около 15 различни фабрики, които са обслужвали местната общност. Днес е останала само мелницата "Аматруда", благодарение на решимостта на Луиджи Аматруда и неговото семейство. През 70-те години на миналия век той има идеята да се върне към корените на предприятието и да възстанови ръчно изработената хартия в средновековен стил, което позволява на предприятието да оцелее и наистина да процъфти.

 

"РЕЗУЛТАТЪТ Е БОГАТА, ТЕКСТУРИРАНА ХАРТИЯ, ДЕБЕЛА И ЧУДЕСНО ПРИЯТНА НА ДОПИР С ГРУБИ РЪБОВЕ."

 

"Фабриката за хартия все още работи само защото баща ми Луиджи се върна към миналото, за да може да посрещне бъдещето, като възпроизведе ценен вид хартия, която днес се използва за писане и издаване на произведения на изкуството", обяснява Антониета Амендола.

 

Процесът е педантичен и започва със смесването на суровините - целулоза от Швеция, одобрена от Съвета за стопанисване на горите, и влакна от органичен памук от Испания - в 400-годишна каменна мелница, задвижвана директно от водопада, който минава през мелницата. Добавя се лепило на растителна основа и след това се изработват ръчно отделни листове, като в сместа се потапя дървена и метална рамка. Всеки лист изсъхва 20 дни, след което се пресова още два дни. Едва след това един от експертите на Amatruda проверява качеството му. Резултатът е хартия с богата текстура, дебела и чудесна на допир, с грапави ръбове, създадени от уникалния процес на сушене.

 

Докато синът на Антониета - Джузепе, ме води около мелницата и обратно към чакащия CX-60, той обяснява със заразителен ентусиазъм как е обиколил света, включително Япония, за да сподели изкуството на Amatruda. Връщам се обратно по хълма, уверен, че семейният бизнес е в сигурни ръце.

 

До Праяно има около половин час път с кола по крайбрежния път SS163. Следвайки всеки завой на бреговата линия, имам чувството, че предните колела на CX-60 никога не са насочени в права линия. Човек би си помислил, че цялото това въртене на ръцете ще бъде досадно, но лекото, точно управление и идеалната позиция на водача, подпомогнати от системата за персонализиране на водача на автомобила, правят преминаването през непрекъснатите завои удоволствие.

"ПАНОРАМНИЯТ ПЛАНИНСКИ ПЪТ НАДВИСНАЛ НАД МОРЕТО STRADA STATALE 163
AMALFITANA СВЪРЗВА ЮЖНАТА ЧАСТ НА
ИТАЛИАНСКИТЕ ГРАДОВЕ СОРЕНТО И АМАЛФИ."

LEONARDO SCALA

С ИЗГЛЕД КЪМ ТИРЕНСКО МОРЕ И С ВНОС ОТ СЕВЕРНА ИТАЛИЯ И ГЕРМАНИЯ ЛЮТИЕРЪТ ЛЕОНАРДО СКАЛА ИЗРАБОТВА ЛЮТЕНИЦИ, КИТАРИ И МАНДОЛИНИ.

До работилницата на лютиера Леонардо Скала се стига доста трудно, но усилията си заслужават. Преди около 50 години баща му Паскуале започва да изработва традиционни средновековни музикални инструменти и още от малък Леонардо работи заедно с него, изучавайки занаята и попивайки знания.

"ИЗРАСНАЛ СЪМ ТУК, В РАБОТИЛНИЦАТА... ТУК ИМА ИСТОРИЯ, КОЯТО ПРОДЪЛЖАВАМ СЪС СТРАСТ."

 

Ръчната изработка на красивите лютеници, китари и мандолини, които напускат работилницата, отнема около четири месеца, като Леонардо прави магията си със сложни ръчни инструменти и минимално количество съвременни машини. Той взема дървен материал от местни гори и доставчици в Северна Италия и Германия и постепенно го превръща в пет до шест инструмента всяка година, чийто дизайн не е променян от стотици години.

 

Малкият прозорец на работилницата гледа без прекъсване към Тиренско море - успокояваща, вдъхновяваща гледка, споделяна от баща и син в продължение на десетилетия. "Израснах тук, в работилницата, идвах след училище и работех с баща ми", казва той. "Тук има история, която аз продължавам със страст."

 

"ЛЕКОТО И ТОЧНО УПРАВЛЕНИЕ И ИДЕАЛНАТА ПОЗИЦИЯ НА ВОДАЧА, ПОДПОМОГНАТИ ОТ СИСТЕМАТА ЗА ПЕРСОНАЛИЗИРАНЕ НА ВОДАЧА, ПРАВЯТ ПРЕМИНАВАНЕТО ПРЕЗ НЕПРЕКЪСНАТИТЕ ЗАВОИ УДОВОЛСТВИЕ."

 

Продължавам собственото си пътуване по крайбрежието, като скоро стигам до Позитано, който изглежда почти невъзможно кацнал на скалите. Поемането по пътя на влакчето надолу през малките улички изисква често използване на системата от 360° камери и сгъваемите огледала на CX-60, за да се ориентирам безопасно сред скутерите и туристите.

НИНО И КАТАЛДО АПРЕА

СЕМЕЕН БИЗНЕС: КАТАЛДО РАБОТИ С БАЩА СИ НИНО И ЧИЧО СИ ФРАНЧЕСКО В ТЯХНАТА РАБОТИЛНИЦА, ЗАКЪТАНА НА ПОЛУОСТРОВ СОРЕНТО.

Последната ми спирка е в северната част на полуострова, в Соренто. Само на няколко минути от пристанището и с изглед към Неаполския залив се намира ресторант Fratelli Aprea. Това семейство строи красиви лодки тук от 1890 г. насам, като използва местна дървесина, както и по-екзотични вносни махагонови и други материали.

Каталдо и сестра му Алесандра са седмото поколение, което оформя и продава тези красиви плавателни съдове. И двамата са израснали в корабостроителницата, където всяка година се строят само два нови плавателни съда. Гледам как Каталдо сръчно забива въже, за да уплътни пролуките между дъските, от които се състои корпусът, точно както винаги са правили неговите предци. "Като дете винаги съм искал да бъда тук, никога не съм искал да се прибера у дома", казва той.

 

Предназначен да наследи баща си Нино и чичо си Франческо един ден, Каталдо внася нови идеи в допълнение към традиционните ценности. Fratelli Aprea вече предлага хибридно задвижване за своите лодки, а в близко бъдеще ще се появят и изцяло електрически версии, което ще гарантира, че тези плавателни съдове ще продължат да кръстосват крайбрежните води за поколенията.

 

Както при всички занаятчии, с които се запознах по време на това пътуване, успокояващо е да видя, че техните традиционни умения и ценности имат обещаващо бъдеще.

THE MAZDA CX-60

Майсторите на Takumi в Mazda са работили усилено по създаването на перфектното изживяване при шофиране и това се вижда в Mazda CX-60. Перфектна хармония от ненадминат минималистичен дизайн, японско майсторство, задвижване на всички колела отзад и променяща играта 48V мека хибридна система, Mazda CX-60 е също толкова умела в преодоляването на криволичещите, тесни улички на Амалфи, колкото и в изкачването по strada statale 163 Amalfitana.

 

Открийте Mazda CX-60

ВДЪХНОВЕНИЕ НА БОРДА

Открийте какво прави Mazda марка като никоя друга: уникална, изразителна, индивидуална. Събрали сме някои от най-вдъхновяващите материали за това какво се влага в нашите автомобили, както и къде могат да ви отведат те. Готови ли сте да се качите на борда?

 

Човешката хармония в движение

Инженерната философия ActivSync на Mazda поставя благосъстоянието ви над всичко останало.

Научете повече
#MazdaDiscovers

Нашата поредица #MazdaDiscovers в YouTube ви запознава отблизо с някои от най-уникалните занаятчии в света. Подобно на Mazda, тези занаятчии са посветени на съчетаването на традиционни техники с модерен подход, създавайки необикновени предмети, изкуство и кулинарни преживявания.

Научете повече
#MAZDADISCOVERS

Открийте уникалните занаяти на Европа с Mazda в нова поредица в YouTube.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Съвършенство с човешко докосване

В Mazda съвършенството е с човешко докосване. Нашите занаятчии Takumi създават и усъвършенстват предметите на ръка, докато всеки детайл не стане точен. За да осъществим тази идея за майсторство, ние се приближихме - наистина отблизо. От глинени модели до боядисване - сътрудничеството с Macrofying приближава малките неща, които правят нашите автомобили толкова специални. Открийте Mazda така, както не сте я виждали досега: под микроскоп.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ПРЕОСМИСЛЕН РОТОРЕН ДВИГАТЕЛ

Иновативен, плавно работещ, предизвикателен - възможностите и ограниченията на роторния двигател винаги са вълнували автомобилната индустрия. Коя е по-добрата марка, която да ги превърне в успех, от Mazda?

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ИГЛИ

Скромната игла за шиене, първоначално използвана от самураите в битка, днес е синоним на съвременния град Хирошима и има своята история на произход.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
МАЙСТОР НА МЕТАЛА

Ютака Кавано е майстор Такуми - майстор занаятчия, който умее да създава изкуство чрез формата. Експерт в манипулирането на метала, неговата работа е символ на дизайна и занаятчийските умения, които могат да се видят на всички автомобили Mazda, слизащи от производствената линия. Mazda Stories каца в Хирошима, за да се запознае отблизо с работата му.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК
ВСИЧКИ ФУНКЦИИ ГОЛЕМИ И МАЛКИ

На пръв поглед не би било добре да сравнявате втулка за окачване - всяко отделно парче е с диаметър не по-голям от пет инча - с чифт пръчици за хранене. Въпреки това между тях има повече допирни точки, отколкото предполагате. Както обяснява Ясуйоши Мушитани от Mazda, втулката на окачването има много повече, отколкото се вижда на пръв поглед...

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК
АМАМИ ОШИМА

С криволичещи пътища и вкусна храна, Амами Ошима не е далеч от континентална Япония, но въпреки това е отделен свят със зашеметяващи пътувания и богата кухня.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
МУЗЕЙ НА MAZDA

Разгледайте 10 скрити съкровища в музея Mazda в Хирошима..

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
СТРАТЕГИЯ НА MAZDA ЗА МНОЖЕСТВО РЕШЕНИЯ

От преосмислянето на двигателя с вътрешно горене до разработването на изцяло електрическите автомобили на бъдещето, Mazda работи усилено, за да промени начина, по който мислим за устойчивостта.

ПРОЧЕТЕТЕ НАШАТА ИСТОРИЯ НА УСПЕХА
НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ДИСКОВЕ В СВЕТА

Присъединете се към Mazda на вълнуващи пътувания покрай норвежките фиорди, както и по крайбрежието на Португалия и из планините на Япония.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ