2024 MAZDA2 ХИБРИД

КАК ЯН БАЙТЛИК
ПРЕОСМИСЛЯ ГРАДА

Градът може да бъде много различен, в зависимост от това кого питате, къде отивате и как стигате до него: Той е открито пространство, площадка за изследване и платно, което можете да запълните със собствените си мазки.

 

Чува се само слабо бръмчене, докато компактният автомобил се движи по завоя. Бели, абстрактни сгради израстват в небето около него - идеалното платно за нови преживявания в градското пространство. Приключение или място за почивка - къде ще отведе пътуването водача си днес? В края на краищата, с града като площадка за игра, възможностите са безкрайни...

 

В най-новата кампания на Mazda "Reimagine your City" полският художник Ян Байтлик, дълбоко вдъхновен от японското майсторство, създава ръчно рисувани градски пейзажи за новата Mazda2 Hybrid.

 

Изкуството на Ян Байтлик е в основата на творческото сътрудничество с Mazda за представяне на новата Mazda2 Hybrid в нейната естествена среда: града. Неговите дизайни, рисунки и картини са разнообразни, но винаги фокусирани върху основите: често минималистични, пълни с ръчно нарисувани символи и създадени с четка и платно. Изкуството му се фокусира върху европейската визуална култура, повлияна както от полското му наследство, така и от дома му във френските Алпи, но той е очарован и от японската култура, нейното изкуство и високото отношение към изработката.

"ПОСЕЩЕНИЕТО НА MAZDA В ХИРОШИМА БЕШЕ ОТ РЕШАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ ЗА РАЗБИРАНЕТО НА ТОВА СЪТРУДНИЧЕСТВО И ПРОМЕНИ ПРЕДСТАВАТА МИ ЗА MAZDA КАТО МАРКА."

ДЖАН ПОСЕЩАВА ХИРОШИМА

Това очарование се засилва, когато Ян посещава централата на Mazda в Хирошима: "Това беше от решаващо значение за разбирането ми на това сътрудничество и напълно промени представата ми за Mazda като марка", казва той. "Най-важната част от престоя ми беше срещата с дизайнерския екип." По време на посещението си Ян изпита от първа ръка как Mazda създава нови модели - съвсем буквално: Той имаше възможност да извайва глинени модели, които олицетворяват първия етап, когато се оформя новата каросерия на Mazda.

"Строгата философия на екипа и вниманието към детайлите ме изумиха", спомня си Ян. "Все още си спомням как творческият директор ми показа предложената задна светлина в началото на процеса на проектиране. За тях му липсваше човешкото докосване: Поставянето на ръка върху него не би било напълно естествено. Крайният дизайн беше променен само с милиметри тук и там, но този детайл им се струваше също толкова важен, колкото и работещият работещ двигател. Това ми показа какво означава за тях "Произведено в Япония"."

 

 

"ЯПОНСКИТЕ ЗАНАЯТЧИИ РАЗБИРАТ, ЧЕ МАЙСТОРЪТ НЕ ПРАВИ НАЙ-СЛОЖНИТЕ, СЛОЖНИ И ПОМПОЗНИ НЕЩА, А СЪЗДАВА НЕЩА, КОИТО СА ОСНОВНИ, КРАСИВИ И ТОЛКОВА СЪВЪРШЕНИ, КОЛКОТО ПОЗВОЛЯВА ЧОВЕШКАТА РЪКА. ТОВА Е И МОЕТО КРЕДО."

 

 

Първоначалният подход на Мазда към Ян го изненадва: Въпреки интереса му към японската култура, тя почти не се споменава в творчеството му. Но когато се запознава по-добре с Мазда, връзката между него и марката става очевидна. "Тя отразява начина, по който работим и двамата - аз в създаването на изкуство, Mazda в производството на автомобили, казва Ян. "Ръчно изработен подход, основан на стремеж към съвършенство през целия живот, който включва многократно упражняване на едни и същи работни стъпки, докато те станат втора природа. Японските занаятчии разбират, че майсторът не прави най-сложните, объркани и помпозни неща, а създава неща, които са съществени, красиви и толкова съвършени, колкото позволява човешката ръка. Това е и моето кредо."

 

В съвместната работа модерните, абстрактни монохромни градски пейзажи на Ян са пренесени в плавно движение чрез компютърно генерирани изображения (CGI). "В началото всичко това ми се струваше малко мистериозно", спомня си Ян. "Но по най-добрия начин: На практика имах свободата да правя каквото си поискам. За първи път работех с производител на автомобили, но моят стил, работа от ръка, в черно и бяло и фокусиране върху простотата на формите, пасва идеално на Mazda."

 

Вдъхновява го и заглавието на кампанията "Преосмисли своя град": "Обичам да анализирам градските пространства и често се намирам в движение. Във всеки град можеш да научиш много и да придобиеш нови перспективи. Всеки град има свой собствен характер. Затова взех същността на многобройните градове, които посетих, и я прелях в изображения, които имат свой собствен отличителен характер, но са и неутрален фон, на който автомобилът може да блесне."

 

 

"АВТОМОБИЛИТЕ MAZDA ИМАТ НЕЩО, КОЕТО ЛИПСВА НА ДРУГИТЕ МАРКИ: ОПРЕДЕЛЕНА ДИНАМИКА, КОЯТО ГИ ПРАВИ ДА ИЗГЛЕЖДАТ И ДА СЕ ЧУВСТВАТ ПО-ЖИВИ, И ДИЗАЙНЕРСКО РАВНОВЕСИЕ, КОЕТО ИМ ПРИДАВА СОБСТВЕН ХАРАКТЕР, БЕЗ ДА Е ПРЕТЕНЦИОЗНО. ХИБРИДЪТ MAZDA2 ВЪПЛЪЩАВА ТОЧНО ТАЗИ КОНЦЕПЦИЯ."

 

 

Градът е перфектният фон за новата Mazda2 Hybrid, която е създадена специално за градска среда: елегантна, бърза, пъргава и забавна за шофиране. Хибридното задвижване на автомобила позволява изцяло електрическо (и по този начин без емисии) шофиране. Същевременно превъзходното управление, първокласният интериор, старателно изработен от Mazda Takumi (майстори занаятчии), и всеобхватните функции за безопасност дават на тези, които са в него, усещането за домашен уют, дори когато са навън и в градската джунгла.

 

Преценката на Jan за Mazda2 Hybrid? "Автомобилите на Mazda притежават нещо, което липсва на другите марки: определена динамика, която ги кара да изглеждат и да се чувстват по-живи, и дизайнерско равновесие, което им придава собствен характер, без да е претенциозно. Mazda2 Hybrid въплъщава точно тази концепция."

 

MAZDA2 HYBRID

Превърнете всяка градска улица във вдъхновяващо пътешествие с Mazda2 Hybrid 2024: вашият перфектен спътник за икономично, безопасно и пъргаво градско шофиране.

 

ОТИДЕТЕ В ШОУРУМА

ВДЪХНОВЕНИЕ НА БОРДА

Открийте какво прави Mazda марка като никоя друга: уникална, изразителна, индивидуална. Събрали сме някои от най-вдъхновяващите материали за това какво се влага в нашите автомобили, както и къде могат да ви отведат те. Готови ли сте да се качите на борда?

 

Занаятчиите на Амалфийското крайбрежие

Историята на занаятчийството на Амалфийското крайбрежие в Италия е дълбока, а общността от занаятчии, които работят там, се отличава с всеотдайност, упоритост и дух на предизвикател.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Човешката хармония в движение

Инженерната философия ActivSync на Mazda поставя благосъстоянието ви над всичко останало.

Научете повече
#MazdaDiscovers

Нашата поредица #MazdaDiscovers в YouTube ви запознава отблизо с някои от най-уникалните занаятчии в света. Подобно на Mazda, тези занаятчии са посветени на съчетаването на традиционни техники с модерен подход, създавайки необикновени предмети, изкуство и кулинарни преживявания.

Научете повече
Храмът Рьоанджи

Храмът Рьоанджи се намира в Киото, Япония, и служи като място, където посетителите могат да се посветят на самоанализ, но и да се възхитят на чистата естетика на традиционната японска архитектура и дизайн.

Научете повече
Изработване на японски ножове

Село Такефу е известно със своите ножове и е дом на общност от майстори, които са се обединили в една обща цел: да правят най-добрите ножове в света...

Научете повече
Японски лакирани предмети

През хилядолетието производството на предмети от уруши се е превърнало от традиционни занаяти във форма на сериозно изкуство, прославено заради използването на естествени и дълготрайни ресурси.

Научете повече
Съвършенство с човешко докосване

В Mazda съвършенството е с човешко докосване. Нашите занаятчии Takumi създават и усъвършенстват предметите на ръка, докато всеки детайл не стане точен. За да осъществим тази идея за майсторство, ние се приближихме - наистина отблизо. От глинени модели до боядисване - сътрудничеството с Macrofying приближава малките неща, които правят нашите автомобили толкова специални. Открийте Mazda така, както не сте я виждали досега: под микроскоп.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ИГЛИ

Скромната игла за шиене, първоначално използвана от самураите в битка, днес е синоним на съвременния град Хирошима и има своята история на произход.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
МАЙСТОР НА МЕТАЛА

Ютака Кавано е майстор Такуми - майстор занаятчия, който умее да създава изкуство чрез формата. Експерт в манипулирането на метала, неговата работа е символ на дизайна и занаятчийските умения, които могат да се видят на всички автомобили Mazda, слизащи от производствената линия. Mazda Stories каца в Хирошима, за да се запознае отблизо с работата му.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК
ВСИЧКИ ФУНКЦИИ ГОЛЕМИ И МАЛКИ

На пръв поглед не би било добре да сравнявате втулка за окачване - всяко отделно парче е с диаметър не по-голям от пет инча - с чифт пръчици за хранене. Въпреки това между тях има повече допирни точки, отколкото предполагате. Както обяснява Ясуйоши Мушитани от Mazda, втулката на окачването има много повече, отколкото се вижда на пръв поглед...

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК
МУЗЕЙ НА MAZDA

Разгледайте 10 скрити съкровища в музея Mazda в Хирошима..

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
АМАМИ ОШИМА

С криволичещи пътища и вкусна храна, Амами Ошима не е далеч от континентална Япония, но въпреки това е отделен свят със зашеметяващи пътувания и богата кухня.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ