#MAZDADISCOVERS

ЗАНАЯТЧИЙСТВОТО В ОБЛАСТТА НА ЗИДАРИЯТА И МАЗИЛКАТА

ЗА MAZDA DISCOVERS

Нашата поредица #MazdaDiscovers в YouTube ви запознава отблизо с някои от най-уникалните занаятчии в света. Подобно на Mazda, тези занаятчии са посветени на съчетаването на традиционни техники с модерен подход, създавайки необикновени предмети, изкуство и кулинарни преживявания. Техните вдъхновяващи истории са разказани от създатели на YouTube, които споделят подобна страст към занаята.

ВТОРИ СЕЗОН

Режисьорът Денис Барбас се отправя на завладяващо пътешествие от Италия до Прага с Mazda CX-60 за новия сезон на #MazdaDiscovers. През неговия обектив се запознаваме с Оливер Браун, млад майстор, който само на 20 години основава едно от най-реномираните студия за мазилки в Чешката република. Подобно на Mazda, Оливър и Денис празнуват обединението на майсторството и историята.

 

Оливър Браун далеч не е обикновеният занаятчия. Той основава студиото си за мазилки на 20-годишна възраст и оттогава насам екипът му е нараснал до около 30 професионалисти - включително скулптори, реставратори и експерти по материалите. Участвал е в изключителни проекти, като например мащабната реконструкция на фасадата на сградата на парламента на Чешката република.

Педантичната му изработка се простира отвъд обикновената естетика. Оливър използва разнообразни техники като изтегляне на профили, формоване и моделиране, за да превърне структурите в живи разкази. Неговият подход е в тясно съответствие с отдадеността на Mazda към устойчивостта чрез интелигентен дизайн и ефективно инженерство.

Денис Барбас е създател на съдържание от Италия, откъдето започва пътуването му за среща с Оливър. Преминавайки през някои от най-известните забележителности на Рим, той преминава през красивата природа на Чешката република, преди да пристигне в Прага - дома на Оливър. Тук Денис се задълбочава в това, което първоначално е мотивирало Оливър и все още продължава да подхранва страстта му към занаята. Сред тях е силната ангажираност към устойчивото развитие, която се проявява във философията му да възстановява, а не да заменя исторически сгради. За Оливър това не е само отговорност към околната среда, но и запазване на историческата и културната стойност на структурите в техния първоначален контекст.

Фокусът на Оливър върху устойчивостта не е просто личен избор, а практика, която има далечни последици в света на дизайна и инженерството. Това е в тясно съответствие със собствената отдаденост на Mazda към устойчивостта, илюстрирана в техния интелигентен дизайн и ефективно инженерство. Точно както Оливър трансформира материали и техники от миналото в съвременни шедьоври, Mazda търси устойчиви решения за бъдещите превози.

Това сходство се простира отвъд философията и в спецификата на техния занаят. Занаятът на мазилката има уникален резонанс с процеса на моделиране на глина на Mazda, където художниците внимателно оформят шаблона, който се превръща в окончателния дизайн на автомобила.

Отдадеността на Оливър Браун към занаята му и ценностите на историческото съхранение го правят подходящ обект за поредицата #MazdaDiscovers. Точно както Braun се стреми да удължи живота и разказа на историческите сгради, Mazda се стреми да обогати живота чрез внимателно проектирани автомобили, които въплъщават подобни ценности.

Останете с нас за следващите епизоди, в които ще продължим да пътуваме в очарователните светове на занаятчийството и изкуството. Следващата рубрика в програмата: вековното изкуство на изработката на кожи в Испания с участието на Оливер Астролохо и майстора Хосе Луис Базан.